Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 10.02.2015. 16:30

Rizik prijavljivanja na natječaje za Mjeru 4?

Razloga za oprez pri objavi natječaja za Mjeru 4, podmjere 4.1. i 4.2. ne nedostaje. Ističu to iz Udruge OPGH Život, gdje upućuju na konkretne dijelove natječaja koji sa sobom nose opasnost!

Foto: depositphotos.com,
  • 2.095
  • 275
  • 0

S isključivim ciljem objektivnog informiranja javnosti, kao Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život - dužnost nam je upozoriti na moguće opasnosti prijavljivanja na natječaj za potencijalne korisnike Mjere M4.

Naročito je to naša obveza prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kojih prema službenim podacima Ministarstva poljoprivrede ima 184.511 na dan 1.1.2015.

Veličina gospodarstva i zemljište u zakupu

Sudeći prema podacima, oko 80 % njih neće moći do novca iz EU-a. Naime, jedna od prvih prepreka bit će veličina gospodarstva i poljoprivredno zemljište u zakupu od najmanje sedam godina. Na natječaj će moći samo gospodarstva koja imaju ekonomsku proizvodnju, odnosno prihode na godišnjoj razini.

Službeno - u posljednjih pet godina nestalo 8.109 OPG-a!

Broj registriranih OPG-a u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava je u posljednjih pet godina (usporedba s 1.1.2011.) smanjen za 8.109. Moramo naglasiti da veliki broj OPG-a nije službeno odjavio poljoprivredno gospodarstvo, pa je stvarnost na terenu još dramatičnija.

Broj poljoprivrednih gospodarstava koji su ostvarili pravo na potporu za 2013. u sustavu izravnih plaćanja je bio 95.149. Procjena je da su najmanje 90% tog broja obiteljska poljoprivredna gospodarstva (ostalo poduzeća, zadruge i obrti).

Navodi koje ćemo koristiti u tekstu isključivo su iz službenih izvora i dokumenata Ministarstva poljoprivrede, APPRRR-a i Europske komisije. Namjera nam nije da širimo defetizam, niti sukobe. Ponovno kao Udruga OPGH Život pozivamo na argumentirani dijalog, suradnju i poticanje inicijativa. Sudbina naše poljoprivrede i sela ne smije ostati u rukama ureda i kabineta. Samo kontinuirani rad na terenu i uvažavanje poljoprivrednika, malih i velikih, kao partnera, može polučiti bolje sutra za sve nas Čitateljima je ostavljeno da sami prosude stvarni rizik prijavljivanja na natječaje koji su otvoreni do 10. travnja 2015.

Stvarni rizik prijavljivanja na natječaje

Raspisavši 30.1.2015. Natječaj za podmjeru 4.1. operacije 4.1.1. i 4.1.2. i Natječaj za podmjeru 4.2. operaciju 4.2.1. temeljem Pravilnika o provedbi Mjere M04 "Ulaganja u fizičku imovinu", Podmjere 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. (NN 7/15) i Pravilnika o provedbi Mjere M04 "Ulaganja u fizičku imovinu", Podmjere 4.2. "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. (NN 7/15), ukupna sredstva javne potpore za sve 3 raspisane podmjere iznose 640 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je lavinu pitanja među potencijalnim korisnicima. Razlog je što Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. nije dobio zeleno svjetlo od Europske komisije.

Financirat će se samo oni troškovi koji su u skladu s PRR

Svjesno toga, Ministarstvo je u gore navedene Pravilnike ugradilo članke (članak 40. prvog Pravilnika i članak 38. drugog Pravilnika) slijedeći tekst:

  • Članak 40.
  1. Agencija za plaćanja raspisuje natječaj za dodjelu sredstava iz Podmjere 4.1. prije usvajanja Programa od strane Europske komisije.
  2. Ukoliko nakon usvajanja Programa od strane Europske komisije uvjeti prihvatljivosti, prihvatljivi troškovi i iznosi javne potpore Podmjere 4.1. iz ovog Pravilnika budu neusklađeni s uvjetima, troškovima i iznosima javne potpore iz odobrenog Programa, bit će financirani samo oni troškovi koji se odnose na one uvjete prihvatljivosti, prihvatljive troškove i iznose javne potpore Podmjere 4.1. koji su u skladu s odobrenim Programom.
  • Članak 38.
  1. Agencija za plaćanja raspisuje natječaj za dodjelu sredstava iz Podmjere 4.2. prije usvajanja Programa od strane Europske komisije.
  2. Ukoliko nakon usvajanja Programa od strane Europske komisije uvjeti prihvatljivosti, prihvatljivi troškovi i iznosi javne potpore Podmjere 4.2. iz ovog Pravilnika budu neusklađeni s uvjetima, troškovima i iznosima javne potpore iz odobrenog Programa, biti će financirani samo oni troškovi koji se odnose na one uvjete prihvatljivosti, prihvatljive troškove i iznose javne potpore Podmjere 4.2. koji su u skladu s odobrenim Programom.

EK odbila integrirane projekte

U objavljenom Pravilniku za Operaciju 4.1.1. za integrirane projekte, intenzitet javne potpore može se povećati za dodatnih postotnih 20 bodova (Članak 10. Stavak 2, točka c). Na svim prezentacijama koje su održane u četiri najveća hrvatska grada, rečeno je da je Europska komisija odbila integrirane projekte. Procijenite zašto! U članku 2. stavak 1 piše slijedeće:

l) Integrirani projekti su oni projekti koji obuhvaćaju najmanje dvije operacije unutar Podmjera 4.1. i 4.2., koje su proizvodno povezane, pod uvjetom da je u pitanju isti korisnik i da zajednička provedba operacija ostvaruje bolji ekonomski i/ili energetski i/ili okolišni rezultat nego da su se provodile odvojeno.

U Uredbi EU br. 1305/2013 u Članku 17. tekst glasi:

3. Potpora iz stavka 1. točaka (a) i (b) ograničava se na maksimalnu stopu potpore utvrđenu u Prilogu II. Te maksimalne stope mogu se povećati za mlade poljoprivrednike, za zajednička ulaganja, uključujući ona povezana sa spajanjem organizacija proizvođača i za integrirane projekte koji obuhvaćaju potporu iz okvira više mjera, za ulaganja u područjima izloženima prirodnim i ostalim posebnim ograničenjima, kako se navodi u članku 33. za ulaganja povezana s djelatnostima iz članaka 29. i 30. i za djelatnosti koje primaju potporu u okviru EPI-ja za produktivnost i održivost u poljoprivredi, u skladu sa stopama potpore utvrđenima u Prilogu II. Međutim, maksimalna kombinirana stopa potpore ne smije premašiti 90 %.

Foto: depositphotos.com, @pumba1


Tagovi

Mjera 4 Oprez Natječaji Organizacije proizvođača Integrirani projekti Troškovi Program ruralnog razvoja Udruga OPGH Život Sustav izravnih plaćanja Natječaji OPG


Autor

Robert Hadžić

Više [+]

Svestrani znalac u području voćarstva, EU fondova i ruralnog razvoja. U slobodno vrijeme bavi se gljivarenjem, ali i pisanjem u svrhu velikih promjena - na bolje.