Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcija Europola
  • 13.10.2023. 15:00

Rekordna zapljena više od 2.000 tona ilegalnih pesticida

Globalna akcija je realizirana osmi put po redu, a sudjelovale su 32 zemlje. Odakle dolaze ilegalni pesticidi?

Foto: Europol
  • 9.340
  • 480
  • 0

U globalnoj operaciji Europola Srebrna sjekira VIII, koja je usmjerena na lažne i ilegalne pesticide, zaplijenjeno je 2.040 tona ilegalnih pesticida i uhićena 21 osumnjičena osoba. To je najveća zapljena do sada.

Akcija je provedena između 23. siječnja i 28. travnja 2023. i uključivala je tijela za provođenje zakona iz 32 zemlje (sve države članice EU i pet trećih zemalja). Operacija je prvobitno razvijena da koordinirano odgovori na opasnu trgovinu ilegalnim pesticidima, a tijekom proteklih osam operacija zaplijenjeno je skoro 7.000 tona.

Azija primarni izvor

Identificirali su kriminalne trendove koji uključuju prodaju krivotvorina, zabranjenih proizvoda i neregulirani uvoz. Obavljene su inspekcije na kopnenim i morskim granicama, trgovinama u unutrašnjosti, pružateljima paketnih usluga i internetskim tržištima. Slučajevi zloupotrebe u trgovini ilegalnim pesticidima kreću se od trgovine krivotvorenim ili pogrešno označenim proizvodima do neregularnog uvoza zabranjenih supstanci. Azija i Južna Azija ostaju primarni izvori, dok se veći dio proizvodnje i dorade odvija u EU.

Razorno djelovanje na ekosustave

Suptance koje su zaplijenili mogu imati razoran utjecaj na ekosustave i zdravlje ljudi. Pesticidi su među najreguliranijim proizvodima na svijetu, a upotreba ilegalnih osim navedenih rizika narušava ekonomiju EU i izaziva nepovjerenje krajnjih potrošača u lancu opskrbe hranom.

"Operacija Srebrna sjekira naglašava visoku cijenu neovlaštenih sredstava za zaštitu bilja. One dolaze s niskom cijenom, ali uzimaju težak danak po okoliš, javno zdravlje, poljoprivredna sredstva za život, pčelinjih zajednica", navela je Catherine De Bolle, izvršna direktorica Europola.

Europol je koordinirao operaciju, omogućio razmjenu informacija i pružio operativnu i stratešku analitičku podršku, a njihovi stručnjaci s mobilnim uredom i forenzičari pružili su podršku nacionalnim agencijama za provođenje zakona.

Operaciji su se pridružili Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF), Generalna uprava Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE), CropLife Europe i CropLife International.


Tagovi

Europol Ilegalni pesticidi Tržište ilegalnih pesticida Srebrna sjekira Lažni pesticidi Granična inspekcija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priprema njive za novu sezonu sadnje krumpira.