Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed u Srbiji
  • 16.08.2022. 11:25

Ratari u Srbiji prosvjeduju osmi dan, Vučić: Valjda neće po subvencionirano gorivo

Inzistira se na daljnjim pregovorima, kaže Đorđe Grujić uz slaganje da daljnji ishod prosvjeda ovisi od poteza predstavnika Vlade, ali i od samih poljoprivrednika i njihove volje da istraju u tome.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 400
  • 70
  • 0

Osmi je dan prosvjeda ratara, a nakon više razgovora s predstavnicima tehničke Vlade, pa i jučerašnjih višesatnih pregovora, čini se da se nisu napravili značajni pomaci u pronalaženju rješenja. Zastupnici proizvođača koji prosvjeduju su samo dobili neka veća jamstva, kaže za Agroklub Đorđe Grujić iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

"Netko ih tumači kao garancije, netko kao obećanja, ali će u svakom slučaju stajati pečat i potpis Ministarstva poljoprivrede i nadam se Vlade, pa ćemo imati neku osnovu za potraživanja, u slučaju da se dogovorimo i da se prekinu prosvjedi. Ali to ovisi od energije ljudi, broja traktora i postoji li uopće matematika da se ide dalje", rekao je Grujić.

Postoje navodi da je utvrđeno da će premija za mlijeko iznositi 15 dinara (0,96 kn) za sva četiri kvartala, međutim naš sugovornik nam naglašava da se čeka službena odluka svih ratara o daljnjem nastavku ili prekidanju prosvjeda, pa će se onda objaviti koje su sporne stvari oko kojih su se "pogađali" s predstavnicima vlasti.

"Inzistira se na daljnjim pregovorima", kaže Grujić uz slaganje da ishod ovisi od poteza predstavnika Vlade, ali i od samih poljoprivrednika i njihove volje da ustraju u tome.

"Možda je to i ključni faktor u svemu ovome."

Vučić: Kada blokiraju ulice, valjda neće ići po subvencionirano gorivo

Kako prenosi RTV, Vladi je u interesu da se nađe dogovor, a to znači kompromis - moramo negdje pronaći sredinu, naglasila je premijerka u tehničkoj Vladi Ana Brnabić i dodala da su zahtjevi poljoprivrednika "izuzetno ambiciozni" .

Prosvjede je komentirao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da uvijek postoji dio zahtjeva koji su opravdani i neki apsolutno neopravdani te da će država prihvatiti ono što može, što je bazirano na razumu, a ono što nije neće.

"Ali ponosan sam što kada poredaju strojeve možete vidjeti kao da su sa sajma u Minhenu i Stuttgartu, čime se vidi koliko je velika promjena uz državne subvencije u obnovi mehanizacije", istaknuo je Vučić i izrazio nadu da poljoprivrednici, kada blokiraju ulice, neće ići po subvencionirano gorivo.

Kako dalje doznajemo od Grujića, od većih punktova, nezadovoljni ratari prosvjedu u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Batočini kod Kragujevca, Pančevu i po pojedinim manjim i većim općinama.


Tagovi

Đorđe Grujić Ana Brnabić Pregovori Dogovori Premija za mleko Protesti Blokada Nastavak pregovora


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]