Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 01.03.2022. 15:00

Rastu cijene gnojiva diljem svijeta - kraj se ne nazire?

Strah, sankcije, manja izvozna ponuda dovele se do skoka cijena gnojiva. Najviše je poskupila urea

Foto: Depositphoto/s.telenkov
  • 7.969
  • 596
  • 0

Cijene mineralnih gnojiva skočile su zbog krize u Ukrajini. Za ureu su na svjetskoj razini preko noći porasle preko 200 dolara po toni. Ovo poskupljenje prati naglo povećanje cijena drugih gnojiva kao što su kalij i fosfor.

Rusija je bila najveći svjetski izvoznik dušičnih proizvoda u 2021., ali i kalijevih i fosfornih, piše Agrarheute. Zbog manje izvozne ponude prvo će biti pogođena poljoprivredna tržišta sjeverne hemisfere. Tržišta su odmah reagirala na probleme s opskrbom i to ogromnim skokom cijena.

Prvo pogođena tržišta sjeverne hemisfere

Josh Linville, direktor sektora gnojiva u američkoj analitičarskoj firmi StoneX, je izjavio: "Nakon pada u posljednjih nekoliko tjedana, sada vidimo da su globalne cijene uree preko noći skočile za preko 200 dolara po toni. U najvažnijem američkom trgovačkom centru NOLA, urea je u četvrtak porasla za 150 do 200 američkih dolara po toni. Skočila je za trećinu, za manje od 12 sati. Kraj ovakvom razvoju se ne nazire."

Međutim, Linville kaže da promjena globalne ponude i potražnje nije rezultat napada nego se prvenstveno temelji na strahu.

Alexis Maxwell, analitičar Green Markets, u izvješću za Bloomberg kaže: "Manja izvozna ponuda prvo bi pogodila poljoprivredna tržišta sjeverne hemisfere, jer je vrhunac sezonske potrošnje u drugom tromjesečju."

Sukob između Rusije i Ukrajine pojačava strahove od globalne nestašice i potiče zabrinutost zbog povećanja cijena drugih mineralnih gnojiva i hrane.

Veliki američki proizvođač Mosaic Co. upozorio je na nestašicu kalija. Kao rezultat bojazni povećavaju se troškovi za poljoprivredne proizvođače koji će morati ograničiti upotrebu gnojiva zbog visokih cijena i oskudice. To može dovesti do nižih prinosa i daljeg rasta cijena hrane u svijetu.

Moguća nestašica nagodinu

"Svjetske cijene nedavno su dostigle vrhunac i donekle se spustile. Sada ponovo naglo rastu", rekao je analitičar Maxwell, "Postoji vrlo realna mogućnost da vidimo nestašice u narednoj godini, posebno u nadolazećoj sjevernoameričkoj poljoprivrednoj sezoni."

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a je objavilo da proizvođači "ne smiju koristiti ovu situaciju kao izgovor da rade bilo što što nije nužno opravdano ponudom i potražnjom".

Ukrajinska poljoprivreda: Što će se dogoditi ako izostane proljetna sjetva?

Bijela kuća je objavila da su pojedine velike kompanije koristile svoju tržišnu moć da podignu cijene za farmere više nego što je opravdano.

Previranju na tržištima ovom robom doprinosi i "deklaracija više sile" koju je prošli tjedan objavila Bjelorusija, uglavnom zbog postojećih američkih sankcija i zatvaranja globalnih tržišta. Iz ove zemlje dolazi petina svjetske ponude gnojiva, a ugovori o kaliju su zatvoreni po najvišim vrijednostima.


Tagovi

Cijena gnojiva Urea Kalij Fosfor Kriza Ukrajina Rusija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]