Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Online kupovina
  • 24.02.2021. 16:30

Raste online kupovina - na trećem mjestu dostava hrane

Ugostitelji i za vrijeme epidemioloških mjera nude dostavu hrane. Namirnice često nabavljaju od lokalnih proizvođača.

Foto: Depositphotos/Romaset
  • 248
  • 34
  • 0

Prošlo je nešto više od godinu dana kako je svijetom zavlada pandemija Covid-19 donijevši nam razne restrikcije. Ona koja nam najteže pada je potpuno zatvaranje, lockdown koji nas je prisilio biti u kući i kupovati najosnovnije. Oboljeli od SARS-CoV-2 često nisu imali drugog izbora nego hranu i druge potrepštine naručiti online - bilo direktno od trgovačkih centara ili od samih proizvođača hrane.  

Prvi val nije niti prošao, a već nas je "oprao" drugi zbog kojega su nam već mjesecima uskraćeni razni gušti među kojima je barem povremeno i pojesti čevape u obližnoj čevabdžinici, pizzu nakon kina ili obiteljski ručak kako bismo uveličali kakvo slavlje. 

No, to nije značilo da se trebamo odreći hrane na koju smo naviknuli makar ugođaj ugostiteljskog objekta puno doprinosi konzumiranju omiljenog jela. 

Mnogi su se u toj situaciji okrenuli - internetskoj kupovini i prodaji, a taj je način u zemljama Europske unije posebno postao popularan prošle godine. 

Rast u Hrvatskoj

U prvom tromjesječju 2020-e je 89 posto ljudi u dobi od 16 do 74 godine koristilo internet, a njih 72 posto je kupilo ili naručilo robu ili usluge za privatnu upotrebu, pokazuju podaci Eurostata. Internetska kupovina porasla je za 4 postotna boda (pp) u usporedbi s godinom prije kada je bilo 68 posto korisnika interneta, a u odnosu na 2015. za čak 10 pp (bilo ih je 62 posto). 

Najviše su na ovaj način kupovali u Nizozemskoj (91%), Danskoj (90%), Njemačkoj (87%), Švedskoj (86%) i Irskoj (81%). 

Tijekom posljednjih pet godina najveći porast internetske kupovine među korisnicima mreže zabilježen je u Rumunjskoj (+27 pp), Češkoj i Hrvatskoj (+25 pp), kao i u Mađarskoj (+23 pp).

Najčešće tako kupovana roba je odjeća, obuća i dodaci (64 posto). Nakon toga slijedi sedma umjetnost - filmovi i serije, odnosno usluge streaminga i preuzimanja s 32 posto. Na trećem su mjestu s 29 posto dostava iz restorana, lanaca brze hrane te druge ugostiteljske usluge. 

Dostava hrane je na trećem mjestu

Dakle, ovi brojevi prikazuju trend u kupovini koji će i dalje rasti, a što može biti vrijedna informacija primarnim proizvođačima hrane koji bi trebali razmotriti mogućnost plasiranja svojih proizvoda i na ovaj način. 

Samo u Hrvatskoj je u proteklih godinu dana pokrenuto niz internetskih koncepata preko kojih se mogu naručiti proizvodi od OPG-ova. Prisjetimo se samo 20 i više servisa koji su u vrijeme prvog lockdowna zaživjeli te još uvijek nude svoje usluge. 

Ubrzo su stigli i drugi i drugačiji. Primjerice, nedavno je pokrenuta platforma Yello koja prema afinitetima kupaca "slaže" kutiju namirnica potrebnih za određeno jelo. Na svojim stranicama nude meni na kojem se nalaze kako tradicionalna i uobičajena jela kao što su gravče na tavče s kobasicom ili lazanje do egzotičnih poput mandžurijske piletine. Namirnice nabavljaju od lokalnih OPG-ova i malih proizvođača. 

Ovakvih će koncepata sigurno biti sve više pa osim na njivi ili vrtu valja "zakopati" i u svijet interneta, svoje proizvode ponuditi lokalnim ugostiteljima ili pokrenuti vlastitu platformu. 


Tagovi

Online trgovina Dostava Hrana Rast Trend


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.