Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EPA
  • 10.02.2020. 15:00

Raste izvoz u Japan - svinjsko meso se najviše traži

Prva godina Sporazuma o gospodarskom partnerstvu između EU i Japana pokazuje rast izvoza europskih proizvoda, a nakon njegove potpune provedbe Japan planira ukinuti carinu na 97% robe.

Foto: Depositphotos/mikdam
  • 385
  • 23
  • 0

Prošlo je godinu dana kako je na snagu stupio Sporazum o gospodarskom partnerstvu EU i Japana (EPA) kojemu je bio cilj smanjiti barijere koje su ograničavale poljoprivredne izvoznike iz EU kako bi došli do 126 milijuna japanskih potrošača. Ovim sporazumom je smanjeno ili ukinuto 85% carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda.

U prvih deset mjeseci nakon provedbe sporazuma izvoz iz EU u Japan se povećao za 6,6% u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Taj postotak nadmašuje rast u posljednje tri godine, koji je prosječno bio 4,7%. Također je porastao i japanski izvoz u Europu, za 6,3%, stoji u izvješću Europske komisije. 

"Trgovinski sporazum između EU i Japana koristi građanima, radnicima, poljoprivrednicima i tvrtkama kako u Europi, tako i u Japanu. Otvorenost, povjerenje i predanost utvrđenim pravilima pomažu u održivom rastu trgovine. Europska unija je i ostat će najveći i najaktivniji trgovinski blok na svijetu. Ona je pouzdana partnerica više od 70 zemalja s kojima imamo najveću trgovinsku mrežu", komentirao je povjerenik za trgovinu Phil Hogan.

Rast po sektorima

Određeni sektori zabilježili su još snažniji rast izvoza u istom razdoblju pa je tako izvoz mesa povećan za 12%, od toga svinjskog za 12,6%, a smrznute govedine i više nego utrostručio. Izvoz mliječnih proizvoda povećan je za 10,4% (uključujući povećanje izvoza maslaca za 47%), dok je izvoz vina porastao na 17,3%. Kada je riječ o proizvodima i odjeći od kože, bilježi se rast od 14%, odnosno 9.5%. Izvoz električnih strojeva poput telekomunikacijske opreme, uređaja za pohranu podataka i elektroničkih sklopova porastao je za 16,4%.

Uklanjanje carine u vrijednosti milijardu eura

EPA sporazum između EU i Japana predstavlja priliku europskim tvrtkama svih veličina za izvoz u Japan, a uklanja veliku većinu carina u vrijednosti milijardu eura koje se godišnje naplaćuju na izvoz EU u Japan.

Sporazum EU-Japan: Smanjuju se barijere za tržište od 126 milijuna potrošača

Sektori koji imaju koristi od ovoga sporazuma uključuju primjerice, španjolsku tvrtku koja se bavi proizvodnjom predmeta od kože. Postali su konkurentniji na japanskom tržištu jer joj je EPA pomogla u smanjenju troškova za izvoznike luksuznih proizvoda. Francuska poljoprivredna zadruga HEMP specijalizirana za proizvodnju i certificiranje sjemena surađuje s japanskom udrugom koja se bavi proizvodnjom konoplje te zajedno pokušavaju ponovo pokrenuti tradicionalni uzgoj te kulture u Japanu. S druge pak strane, irska govedina se u zemlji izlazećeg sunca prodaje po konkurentnim cijenama. Izvozom ovoga mesa se žele istaknuti visoki europski standardi sigurnosti hrane, njezine kvalitete i održivosti. 

Nakon potpune provedbe sporazuma Japan će ukinuti carine na 97% robe koja se uvozi iz EU, a godišnja trgovina između EU-a i Japana mogla bi se povećati za gotovo 36 milijardi eura.


Tagovi

Japan Europska unija Uvoz Izvoz Carine EPA sporazum


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]