Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 29.05.2021. 07:30

Rast će cijene poljoprivredne mehanizacije

Uzrok je povećanje troškova sirovina i manjak komponenata te istovremene povećane potražnje za mehanizacijom.

Foto: Depositphotos/DmyTo
  • 2.615
  • 321
  • 0

Proizvođači poljoprivredne mehanizacije u Francuskoj koja je u ovom sektoru najjača u Europskoj uniji, ove godine planiraju podići cijene. Uzrok je, kako stoji u ekonomskom izvješću za 2021. Udruženja proizvođača poljoprivredne opreme Axema, povećanje troškova sirovina i manjak komponenata te istovremen rast potražnje. 

Naime, nakon što su cijene žitarica porasle, farmeri žele uložiti novac u nove strojeve. Ova se situacija poklopila s globalnim poremećajem lanca opskrbe povezanim s pandemijom Covid-19 što proizvođačima opreme kao što je AGCO Corp iz SAD-a i Deere & Co stvara velike poteškoće. 

U Axemi tvrde kako u Francuskoj gotovo svi proizvođači očekuju više prodajne cijene kao odgovor na pritiske u lancu opskrbe. 

Prema najnovijem istraživanju koje su proveli među svojim članovima, rizici vezani za situaciju nedostatka sirovina se pogoršavaju. "Čak 94 posto tvrtki nailazi na poteškoće s opskrbom, 75 posto njih suočava se s nedostatkom prvenstveno čelika, a onda i elektroničkih i hidrauličkih komponenti. Napokon, 13 posto vjeruje da je privremeno zaustavljanje određenih proizvodnih linija neizbježno", stoji u priopćenju gdje dodaju kako povećanje proizvodnih troškova (industrijske sirovine, energija, transport) dovodi proizvođače u rizik od značajnog pada marži. 

Proizvođačima mehanizacije nedostaju dijelovi za izradu strojeva?

Kada je riječ o cijeni čelika, koji može predstavljati 30 do 40 posto proizvodnih troškova, ona se prošle godine udvostručila. Stoga pozivaju EU da ublaži robna ograničenja koja su usmjerena na sprječavanje nepoštenog uvoza te sirovine. 

Uzimajući u obzir proizvodne zaostatke, ipak se očekuje da će prodaja poljoprivrednih strojeva u Francuskoj ove godine porasti za 5 do 7 posto, odnosno doseći vrijednost od 6,4 milijarde eura. 


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Rast cijena Povećanje Axema Troškovi Cijena Čelik


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još jedan vinski gulaš. Red crvenog luka, juneći močing, malo začina i par litara vina. Nešto se i popilo kroz sate bdijenja iznad kotlića. Taktiziranje na temu ‘glad je najbolji začin’ još je jednom polučilo uspjeh 🍷😎