Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište rajčica
  • 28.09.2023. 18:00

Rajčicama nahranio krave - ne isplati mu se prodati

Pad cijena rajčice u Indiji dovelo je uzgajivače do ruba. Ne mogu povratiti uložena sredstva.

Foto: AK grafika
  • 2.736
  • 216
  • 0

Turbulencije s cijenama poljoprivrednih proizvoda događaju se u cijelom svijetu. Ove godine proizvodnja i tržište rajčice u Indiji su bili pod velikim pritiskom. Nakon enormnog poskupljenja, intervenirala je i njihova vlada. 

Naime, cijena za jedan kilogram prije nepunih mjesec dana bila je i do 200 rupija (2,25 eura), o čemu smo pisali, a sada je 0,50 eura i niža.

Ovakav trend je doveo uzgajivače u velike probleme. Poljoprivrednik iz Maharaštre nije htio rajčicu prodati bud zašto nego ga je iskoristio kao hranu za krave, piše NewIndian.

Mnogi su se nadali da će visoke cijene potrajati, a njihov nagli pad ne može osigurati povrat uloženog i zaradu. To se dogodilo i ovom uzgajivaču koji je uložio 200.000 rupija (2.200 eura) u proizvodnju ovog povrća na 2 hektara. Urod je bio mali, cijena niska pa uloženi rad nije mogao pokriti mršavim prihodom. Zbog toga je odlučio cijeli prinos iskoristiti kao hranu za svoje krave.

"Smanjenje cijena rajčice koje je provela centralna vlada ostavilo nas je u teškoćama kakvih nije bilo u ovih 76 godina neovisnosti. Poljoprivrednici se u ovoj zemlji i dalje bore s izazovom osiguravanja poštenih cijena za svoje proizvode", naveo je kao razlog svoje odluke.

Izvor fotografije: Depositphotos/huettenhoelscher/X/Printscreen


Tagovi

Indija Uplitanje u tržište Indijska vlada Niska cijena Cijena rajčica Tržište rajčice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs