Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna poljoprivreda
  • 18.06.2021. 16:30
  • Zadarska, Zadar

Radionica o preciznoj poljoprivredi: Dronovima do jeftinije i produktivnije proizvodnje

Uz teorijski dio, u Zadru je pred tridesetak poljoprivrednih proizvođača održana i demonstracija rada s bespilotnim letjelicama.

Foto: Bigstock/ budabar
  • 211
  • 64
  • 0

Tridesetak poljoprivrednih proizvođača prisustvovalo je ovog tjedna u Zadru na edukativnoj i demonstracijskoj aktivnosti iz područja precizne poljoprivrede, održanih od strane djelatnika Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Cilj predavanja bio je objasniti i približiti tehnologije koje će hrvatskim poljoprivrednicima smanjiti troškove, donijeti značajne uštede repromaterijala, smanjiti broj radnih sati ljudi i strojeva te povećati kvantitetu i kvalitetu uroda. 

Uz teorijski dio, održana je i demonstracija rada s tzv. dronovima, modernim bespilotnim letjelicama kojima će se uz pomoć senzora prikupljati podatci na terenu, a što će poljoprivrednicima dati snažniju kontrolu nad poljoprivrednom proizvodnjom te ju učiniti jeftinijom i produktivnijom.

"Među aktivnostima demonstracije tehnologija precizne poljoprivrede, prikazali smo konkretnu primjenu bespilotnih letjelica kojima je moguće efikasnije i preciznije obnavljati različite izvide ili prskanja usjeva, pogledati polja povrća i voća, vinograda i slično i ustanoviti je li se na biljkama pojavila neka bolest, kao i na kojem dijelu polja nedostaje vode ili mineralnih gnojiva, što omogućava ciljano djelovanje i uštede u proizvodnji“, pojasnio je tom prigodom jedan od predavača mr. sc. Darko Lugonja, voditelj Odjela za mehanizaciju i primjenu inovativnih tehnologija u poljoprivredi u resornom Ministarstvu.

Predavanje i demonstracijske aktivnosti organizirana su u suradnji s tvrtkom Technologic Industry d.o.o. iz Samobora, a osim Lugonje, predavanje su održali dipl. ing. agr. Željko Pavlović i mag. ing. agr. Ivan Krušelj

"Do kraja godine planirano je održavanje još desetak sličnih radionica o preciznoj poljoprivredi diljem Hrvatske", stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Precizna poljoprivreda Dronovi Darko Lugonja Technologic Industry d.o.o. Željko Pavlović Ivan Krušelj Radionica


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije