Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dopunska djelatnost
  • 09.10.2015. 11:35

Put do dozvole za prodaju tjestenine za tržnici

Mnogi OPG-i razmišljaju o dopunskoj djelatnosti, no većina odustane od ideja, zbog brojne papirologije. Je li put do realizacije dug i kompliciran, prosudite na primjeru jednog koprivničkog OPG-a koji smije proizvoditi i prodavati domaću tjesteninu.

Foto: depositphotos.com, ermess
  • 3.645
  • 54
  • 0

S gospođom Veseljkom iz Koprivnice, čiji OPG prodaje poljoprivredne proizvode na koprivničkoj Gradskoj tržnici, ovoga sam proljeća razgovarala o upisu dopunske djelatnosti u skladu s novim Pravilnikom o dopunskim djelatnostima na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Papirologija zna obeshrabriti, ali zadovoljstvo na kraju je neopisivo!

S popunjenim zahtjevom otišla je u Županijsku upravu i koprivnički ured Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Bila je razočarana mnoštvom zahtjeva koje treba udovoljiti da bi prodavala svoje proizvode, odnosno različite vrste domaće tjestenine.

Dopunska djelatnost na OPG-u

No, nije se predala. Sada se zadovoljno osmjehuje jer, kako kaže, slobodno na stol može staviti ručno izrađene rezance i mlince. Ovih je dana završena registracija i dobila je rješenje. U vrlo kratkom vremenu uspjela je nagovoriti još jednu kolegicu da kod mjerodavnih institucija pokrene postupak potrebne edukacije uzorkovanja namirnica i proizvoda.

Objekt za proizvodnju ne mora biti nova građevina

Zbog zadovoljavanja higijenskih uvjeta malo je preuredila prostoriju za rad. Zanimalo me kako izgleda objekt za proizvodnju i Veseljka mi je kazala da je praznu prostoriju 3x5 m, s nišom koja je popločena i ima sudoper, slavinu i bojler, obojala u bijelo i kupila još jedan stol za sušenje. A do toga je sanitarni čvor, odnosno WC s umivaonikom.

Zahvaljujući njezinoj susretljivosti, kopirala sam papire odnosno dokumente za dopunske djelatnosti, kojima dokazuje da je objekt OPG-a kod Ministarstva zdravlja registriran za poslovanje s hranom i da je upisan u Upisnik dopunskih djelatnosti na OPG-u, kod Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Uz te konačne dokumente, tu je i Potvrda o završenom tečaju, kao i Izvješće o ispitivanju zdravstvene ispravnosti proizvoda Zavoda za javno zdravstvo.

OPG je upisan kao poslovni subjekt u Poreznoj upravi i vodi poslovne knjige

Gospođa Veseljka pokazala je da se upornošću i hrabrošću može uspjeti u namjeri da legalno prodaje svoje kvalitetne proizvode i ponosna je što je u Koprivničko-križevačkoj županiji, uz kolegicu, prva koja se registrirala za tu vrstu proizvodnje. Želimo joj dobru prodaju i puno uspjeha u daljnjem radu! Potrebnu dokumentaciji možete pogledati ovdje.

Autor: Sunčica Dombaj, Foto: depositphotos.com, ermess


Tagovi

Veseljka Koprivnica OPG Dopunska djelatnost Pravilnik Zahtjevi Domaća tjestenina Registracija Higijenski uvjeti Prazna prostorija Stol za sušenje Sanitarni čvor Ministarstvo zdravlja Upisnik Poslovni subjekt Poslovne knjige Agencija za pla

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]