Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanski dvornik
  • 24.12.2019. 15:00

Psi umjesto herbicida? Uspješno njuše invazivne korove i do 1 m dubine

Japanski dvornik je prijetnja ekosustavu, usjevima ali i građevinskim konstrukcijama. Unatoč herbicidima koji se i nisu pokazali učinkoviti kada je u pitanju ovaj korov, znanstvenici su otkrili potpuno novi pristup.

Foto: Depositphotos/micke62
  • 312
  • 84
  • 0

Invazivna biljka Japanski dvornik (Reynoutria japonica) nije samo ozbiljna prijetnja ekusustavima i usjevima, a koliko su snažni rizomi ove biljke govori podatak da mogu u potpunosti uništiti beton, asfalt, spomenike, betonske ograde, brane, nasipe.

Opasnost od ove biljke je izuzetna. Ona podiže i uništava asfaltirane puteve, zbog nje pucaju vodovodne cijevi i druge instalacije položene u zemlju. Kada su u blizini kuće ili nekog objekta vrlo brzo bi njihovi rizomi mogli ugroziti temelje objekta, a mogu se pružati 7 m u širinu i 3 m u dubinu tla. U Velikoj Britaniji prisutnost ove biljke u dvorištu umanjuje cijenu nekretnine za čak 20%

Japanski dvornik: Invazivna vrsta koja uništava asfalt i kuće

Kada je suzbijanje u pitanju, vlasti u Africi, Australiji, Kanadi i Novom Zelandu još od 1890. godine, zahvaljujući psima, postižu impresivne rezultate, navodi invasivespecies.orgPsi tragači su njihov alat broj 1 u otkrivanju invazivnih vrsta. Nijedna druga metoda nije tako brza, točna, jeftina i ekološka.

Kako je ovo moguće? 

Psi se oslanjaju na identifikaciju mirisom, a ne vizualne metode kako to čine ljudi. Također, njihov njuh je do 100.000 puta jači od našeg. U Irskoj su psi tragači uvježbani za otkrivanje bilo kojeg dijela biljke japanskog dvornika u svim dijelovima tla, čak i kada korov još nije izniknuo iznad površine, uključujuči dubinu do 1 m.

No, ovo nas i ne bi trebalo čuditi s obzirom na dresirane pse za otkrivanje narkotika koji rade na carinama. K tome, Ministarstvo obrane SAD-a je koristilo pse i za otkrivanje eksploziva u Afganistanu, a tu su i psi koji pomažu pri spašavanju ljudskih života nakon potresa ili pak, u otkrivanju trupla

Zbog čega su psi tako posebni?

Psi su brzi i mogu se educirati. Uglavnom dođu do cilja 40 puta brže nego što je to moguće s bilo kojom drugom metodom. Ispitivanja pokazuju da ono što 5 ljudi u ovakvim slučajevima napravi za 8 sati, pas učini za samo 1 sat.  Daju rezultate odmah, s gotovo savršenom točnošću. Također mogu pretraživati​ ista mjesta s više ciljeva istovremeno, bez smanjenja učinkovitosti. 

Uključivanje pasa bi trebao bit pametan alat koji će na temeljit i isplativ način nadopuniti i ubrzati posao biologa, geodeta, programera, ekologa i istraživača, ali i smanjiti upotrebu herbicida. 


Tagovi

Japanski dvornik Psi tragači Invazivna vrsta Upotreba pesticida


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije