Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanski dvornik
  • 24.12.2019. 15:00

Psi umjesto herbicida? Uspješno njuše invazivne korove i do 1 m dubine

Japanski dvornik je prijetnja ekosustavu, usjevima ali i građevinskim konstrukcijama. Unatoč herbicidima koji se i nisu pokazali učinkoviti kada je u pitanju ovaj korov, znanstvenici su otkrili potpuno novi pristup.

Foto: Depositphotos/micke62
  • 312
  • 84
  • 0

Invazivna biljka Japanski dvornik (Reynoutria japonica) nije samo ozbiljna prijetnja ekusustavima i usjevima, a koliko su snažni rizomi ove biljke govori podatak da mogu u potpunosti uništiti beton, asfalt, spomenike, betonske ograde, brane, nasipe.

Opasnost od ove biljke je izuzetna. Ona podiže i uništava asfaltirane puteve, zbog nje pucaju vodovodne cijevi i druge instalacije položene u zemlju. Kada su u blizini kuće ili nekog objekta vrlo brzo bi njihovi rizomi mogli ugroziti temelje objekta, a mogu se pružati 7 m u širinu i 3 m u dubinu tla. U Velikoj Britaniji prisutnost ove biljke u dvorištu umanjuje cijenu nekretnine za čak 20%

Japanski dvornik: Invazivna vrsta koja uništava asfalt i kuće

Kada je suzbijanje u pitanju, vlasti u Africi, Australiji, Kanadi i Novom Zelandu još od 1890. godine, zahvaljujući psima, postižu impresivne rezultate, navodi invasivespecies.orgPsi tragači su njihov alat broj 1 u otkrivanju invazivnih vrsta. Nijedna druga metoda nije tako brza, točna, jeftina i ekološka.

Kako je ovo moguće? 

Psi se oslanjaju na identifikaciju mirisom, a ne vizualne metode kako to čine ljudi. Također, njihov njuh je do 100.000 puta jači od našeg. U Irskoj su psi tragači uvježbani za otkrivanje bilo kojeg dijela biljke japanskog dvornika u svim dijelovima tla, čak i kada korov još nije izniknuo iznad površine, uključujuči dubinu do 1 m.

No, ovo nas i ne bi trebalo čuditi s obzirom na dresirane pse za otkrivanje narkotika koji rade na carinama. K tome, Ministarstvo obrane SAD-a je koristilo pse i za otkrivanje eksploziva u Afganistanu, a tu su i psi koji pomažu pri spašavanju ljudskih života nakon potresa ili pak, u otkrivanju trupla

Zbog čega su psi tako posebni?

Psi su brzi i mogu se educirati. Uglavnom dođu do cilja 40 puta brže nego što je to moguće s bilo kojom drugom metodom. Ispitivanja pokazuju da ono što 5 ljudi u ovakvim slučajevima napravi za 8 sati, pas učini za samo 1 sat.  Daju rezultate odmah, s gotovo savršenom točnošću. Također mogu pretraživati​ ista mjesta s više ciljeva istovremeno, bez smanjenja učinkovitosti. 

Uključivanje pasa bi trebao bit pametan alat koji će na temeljit i isplativ način nadopuniti i ubrzati posao biologa, geodeta, programera, ekologa i istraživača, ali i smanjiti upotrebu herbicida. 


Tagovi

Japanski dvornik Psi tragači Invazivna vrsta Upotreba pesticida


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako smo obilježili današnji Svjetski dan zaštite okoliša? Tako što smo spasili dvije vjetruše, dva poletarca ispala iz gnijezda. Bilo je preskakanja ograda, uključio se i župnik Crkve sv. L.B.Mandića, a po vjetrušice je došao rendžer iz Ko... Više [+]