Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 09.03.2009.

Prvi put izvoz hrane gotovo izjednačen s uvozom

U jeku gospodarske krize hrvatska poljoprivreda bilježi pozitivne trendove i povećava izvoz. U siječnju je uvezeno hrane za 131,9 milijuna dolara, a izvezeno za 128,5 milijuna dolara, kaže ministar pouljoprivrede Božidar Pankretić

  • 890
  • 43
  • 0

Uvoz hrane na početku godine pao je 38 posto, a izvoz porastao gotovo 22 posto. Naša uvozno-izvozna bilanca prvi put je gotovo pozitivna, istaknuo je Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Dodao je da je u siječnju uvezeno hrane za 131,9 milijuna dolara, a izvezeno za 128,5 milijuna dolara. Ti pozitivni trendovi, kaže Pankertić, iznenadili su mnoge jer dolaze upravo u jeku svjetske gospodarske krize.

Gotovo pozitivnoj trgovinskoj bilanci najviše je pridonio izvoz tune, koje je na japansko tržište plasirano triput više nego prije godinu dana. Ribari tvrde da je to zbog sezone izlova, koja je ove godine kulminirala u siječnju. Uz prerađivače tune, u vrhu ljestvice izvoznih proizvoda i dalje su šećer i kukuruz.

Na povećanje izvoza hrane povoljno je utjecalo smanjenje plasmana kredita uvoznicima za nabavu strane robe, što je izvoznicima omogućilo veći plasman. Euro vrijedi više pa je domaća roba sve konkurentnija. Skupi euro više odgovara izvoznicima, jer za svoje proizvode vani dobivaju više. Iako bi na hrvatskom tlu mogle uspijevati sve kulture osim tropskog voća, i dalje je visoki uvoz jabuka, krušaka i krumpira. Svaki četvrti proizvod na policama domaćih trgovina uvezen je. Uz toliki nedostatak robe iz domaće proizvodnje, neutemeljeno je očekivati da će uvoz biti trajno smanjen.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, proizvodnja cigareta, koje se zbog duhana ubrajaju u skupinu poljoprivrednih proizvoda, lani u prosincu povećana je čak 90 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. To je vjerojatno učinjeno zbog najavljenih trošarina na duhan početkom ove godine. Podsjetimo, u Hrvatsku je prošle godine uvezeno hrane u rekordnoj vrijednosti većoj od 2,6 milijardi dolara, dok je uvoz hrane 2007. godine iznosio 2,1 milijardu dolara. Tako je pokrivenost uvoza izvozom hrane osjetno pala ispod 60 posto dok je još 2007. bila na zavidnih 68 posto.

U Ministarstvu poljoprivrede drže da se radi o vrijednosti iskazanoj kroz veću cijenu hrane na svjetskom tržištu, gdje više nema jeftine hrane, a da se uvoz hrane količinski smanjio. Izvozom poljoprivrednih i prehambenih proizvoda ostvareno je lani 1,3 milijarde dolara, čime je manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni iznosio više od milijardu dolara.

Najveći pomak u proizvodnji hrane, kažu u Ministarstvu, možemo u kraćem vremenskom roku postići u proizvodnji voća i povrća. Samo se voća godišnje uveze u vrijednosti oko 160 milijuna dolara. U Hrvatskoj se, pak, mogu proizvoditi sve vrste voća, osim banana i egzotičnog južnog voća. Sad se uvozi 40 posto voća i 25 posto povrća.

Sadašnja domaća proizvodnja voća, uz 80 posto veću proizvodnju mandarina nego što su domaće potrebe i od nedavno samodostatnu proizvodnju jagoda, zadovoljava 60 posto ponude jabuka, 40 posto bresaka i samo 10 posto krušaka.


Najteže s proizvodnjom mesa i mlijeka


Trenutno je najteža situacija u proizvodnji mesa jer na domaćem tržištu nedostaje 40 posto svinjetine i 30 posto govedine, a od nedavno i u proizvodnji mlijeka. Samo je lani u Hrvatsku uvezeno 30 milijuna litara konzumnog mlijeka, što je čak 60 posto više nego godinu prije, a samo je uvoz mliječnih proizvoda u 2008. povećan 30 posto.

Marinko Petković