• Eko hrana svakog dana
  • 22.09.2016. 07:30

Prvašići jedu eko - potpora domaćim OPG-ima!

Cilj ove akcije je dvojak: popularizacija zdravog doručka od ekoloških namirnica kod djece i potpora domaćim ekološkim proizvođačima.

Foto: Imam pravo jesti zdravo, Facebook
  • 2.920
  • 147
  • 0

Ekološki institut Ecologica od 2014. godine provodi projekt popularizacije ekohrane u Hrvatskoj pod nazivom "Eko hrana svakog dana". Ovaj projekt provodi se uz potporu njemačke zaklade za zaštitu okoliša Deutsche Bundes Umwelstiftung i u suradnji s FIBL-om, europskim Institutom za istraživanja u ekološkoj poljoprivredi.

Jedan dio aktivnosti ovog projekta usmjeren je na popularizaciju ekološke hrane kod školske djece. Ovaj dio projekta provodi se pod nazivom "Imam pravo jesti zdravo!" i obuhvaća niz aktivnosti poput radionica, degustacija, susreta s ekološkim poljoprivrednicima te organizacije eko doručka za učenike prvih razreda osnovnih škola. U 2015. godini eko doručak je po prvi puta u Hrvatskoj besplatno dobilo 225 zagrebačkih učenika prvih razreda osnovnih škola. Ove godine akciju ponavljaju u Zagrebu te po prvi puta u Splitu i u Šemovcu, u Varaždinskoj županiji. Ukupno će se podijeliti 500 eko doručaka.

Potpora hrvatskim eko poljoprivrednicima

Eko doručak je zamišljen tako da se prvašićima, na prigodnoj svečanosti podijele kutijice u kojima se nalaze ekološke namirnice koje čine zdrav i uravnotežen doručak. Ovakav eko doručak se pod nazivom BioBrotbox u Njemačkoj organizira već 10 godina gdje se podijeli oko 200.000 kutijica, odnosno gotovo svaki treći prvašić u Njemačkoj dobije eko doručak.

Eko doručak u tri grada i šest škola u Hrvatskoj!

Cilj ove akcije je dvojak: popularizacija zdravog doručka od ekoloških namirnica kod djece i potpora domaćim ekološkim proizvođačima. Sadržaj kutijica za doručak u cjelosti doniraju ekološka obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Hrvatske: Eko Sever, Marica Jug, Repro Eko, Marinka Setnik, Klaudia Krstičević, Šiljeg-Eko Line, Zvonimir Benčić, Dragan Ivica Elez i Zrinka Filipović Dermit.

Svi proizvodi koji će se nalaziti u kutijicama certificirani su ekološki proizvodi biljnog podrijetla: pecivo i keksi od integralnog brašna, mala staklenka džema i meda, mrkva, jabuka i mandarina, sok od jabuke, lješnjaci i suhe smokve. Uz proizvode, djeca će u kutijicama dobiti i prigodne informativne materijale.

Foto: Imam pravo jesti zdravo, Facebook


Tagovi

Eko doručak Eko hrana OPG


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

I soja se skida za koji dan...