Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 12.07.2022. 18:00

Prva plovila za izvoz poljoprivrednih proizvoda stigla u ukrajinske luke

Za sada će se organizirati prijevoz kroz ušće rijeke Bystre u Dunav što još uvijek nije dovoljno za prevladavanje prijetnje globalne gladi. Putin i Erdogan najavili sastanak

Foto: Depositphotos/ valdisskudre (ilustracija)
  • 416
  • 71
  • 0

Od ponovnog otvaranja plovidbe preko kanala Dunav - Crno more, u ukrajinske je luke stiglo osam stranih brodova za izvoz poljoprivrednih proizvoda, izvijestili su u mornarici Ukrajine.

"Pomorski dio Oružanih snaga Ukrajine pridružio se organizaciji prijevoza poljoprivrednih proizvoda civilnim plovilima kroz ušće rijeke Bystre u Dunav. Prvih 8 stranih brodova već je stiglo u ukrajinske luke", navodi se u kratkom priopćenju. 

Nema informacija u koje su luke plovila stigla, komentira APK gdje ističu kako je transport kroz kanal postao moguć zahvaljujući oslobađanju Zmijskog otoka od ruskih okupatora, što omogućuje kontrolu vodne i djelomično zračne situacije u južnoj Ukrajini.

Ništa bez crnomorskih luka?

Potaknut ovom vijesti, Martin Griffiths iz Ujedinjenih naroda je na svom Twitteru objavio kako ovo još uvijek nije dovoljno za prevladavanje prijetnje globalne gladi. "Jedino otvaranje ukrajinskih crnomorskih luka, koje trenutno blokira ruska vojska, najbolji je način da se spriječi globalna glad", napisao je. 

Upravo je o deblokadi ukrajinskih luka i nastavku izvoza žitarica razgovarao ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom

"Cijenimo tursku potporu. Razgovarali smo o važnosti deblokade luka i nastavka izvoza žitarica. Također moramo spriječiti Rusiju da uzme naše žitarice s okupiranih teritorija", tweetao je.

Erdogan se u bliskoj budućnosti planira sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, priopćili su iz Kremlja nakon telefonskog razgovora u kojem su raspravljali o mogućnostima izvoza žitarica iz Ukrajine. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Crnomorske luke Izvoz žitarica Volodymyr Zelenskiy Martin Griffiths


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo