Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 26.09.2020. 16:40
  • Vukovarsko-srijemska, Markušica

Prosvjed zbog dodjele zemljišta: Dokad ćemo čekati odgovor Ministarstva poljoprivrede?

Ne dobiju li u roku sedam dana odgovor, na cestu izlaze traktorima, poručili su poljoprivrednici iz Markušice. Oko istog zemljišta i lani je održan prosvjed, ali tada su nezadovoljstvo iskazali zaposlenici PIK-a Vinkovci.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 2.038
  • 267
  • 1

"Prošli su svi zakonski rokovi i nešto što je legitimno te nije osporeno postaje legalno", Zakon vrijedi za sve jednako ili?", "Ministarstvo, koliko još treba čekati odobrene natječaje", dio je natpisa nezadovoljnih poljoprivrednika koji su jučer u Markušici održali prosvjed. 

Kako su istaknuli, još prije devet mjeseci izašao je natječaj za dodjelu poljoprivrednog zemljišta, a odgovor od Ministarstva poljoprivrede još uvijek čekaju. Zemlju u međuvremenu obrađuje PIK Vinkovci koji je u zakupu iste, no prema njihovim tvrdnjama, istekao im je još 2019. godine. 

"Zemlja je u natječajnom postupku, a PIK trenutno priprema jesensku sjetvu", rekao je novinarima 24 sata Dejan Blanuša, jedan od prosvjednika.

Gdje je zastoj, što se događa u našoj općini?

Okupljeni poljoprivrednici upozorili su i da su druge općine u kojima je natječaj bio raspisan kasnije, odgovor dobile u roku mjesec dana. 

"Moramo nekako utjecati na Ministarstvo poljoprivrede da vidimo gdje je zastoj, što se događa u našoj općini", rekao je za 24 sata organizator prosvjeda i predsjednik udruge "Naše selo“ Markušica, Zoran Cvetković.

Na natječaj se, dodali su, prijavilo oko 80 poljoprivrednika te su ispunili uvjete za dodjelu 1.500 hektara zemlje.

"Cilj je prosvjeda dobiti bilo kakav odgovor Ministarstva. Zakonski rok je bio 2 mjeseca, prekršili su svaku mjeru. PIK Vinkovci je ponovno na toj zemlji i tražimo da Državni inspektorat za poljoprivredu dođe i utvrdi je li legalno to što oni rade", naglasio im je organizator.

Odgovor iz Zagreba, naglasili su, pričekat će sedam dana. Nakon toga, spremni su za novi prosvjed, ali tada će s traktorima izaći na ceste. 

U studenom 2019. prosvjedovali su zaposlenici PIK-a Vinkovci 

Podsjećamo, u studenom 2019. prosvjed je zbog iste zemlje održan ispred zgrade Vukovarsko-srijemske županije. Međutim, tada su nezadovoljstvo programom raspolaganja državnog poljoprivrednog zemljišta iskazali zaposlenici kombinata. 

Miran prosvjed koji je okupio više od 700 ljudi, pak, organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko – srijemske županije – Kluba PIK-a Vinkovci. 

Prebacivanjem dodjele poljoprivrednog zemljišta na lokalnu razinu, istaknuli su, direktno je ugroženo preko 100 radnih mjesta u Markušici, a indirektno i njih gotovo 2.000. Zemljište za koje je ta općina raspisala Javni natječaj za zakup, prema Ugovoru o koncesiji iz 1999. godine, obrađuje PIK, a samo u razminiranje i uređenje više od 1.000 hektara zemljišta izdvojili su milijun kuna.

U zemljište koje je razlog obaju prosvjeda, u navodnjavanje su uložili 4,5 milijuna, a u gradnju farme rasplodnih krmača preko 50 milijuna kuna. Upravo ta činjenica da sad bilo koji natjecatelj može doći u posjed zemlje pokrivene sustavom navodnjavanja i u koje su uložena značajna sredstva, na noge je diglo i čelnike Županije koji su naglasili i da se usitnjavanje parcela protivi i samom Programu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. 

Pravorijek bi, a koji čekaju obje strane, trebalo dati Ministarstvo poljoprivrede. 


Izvori

24 sata


Tagovi

Prosvjed Natječaj Poljoprivredno zemljište


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]