Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 01.12.2023. 09:45

Prosvjed se širi na još dvije županije, Vlada sa svinjskim polovicama kao sindikat u SFRJ?

Do dogovora u Zagrebu nije došlo, dižu se poljoprivrednici u Moslavini i Dalmaciji, a brojni su komentari na najavu Vlade da će isplatiti 600 eura za nabavu svinjskih polovica.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 8.478
  • 594
  • 1

Deseti je dan kako svinjogojci prosvjeduju u tri slavonske županije i zasigurno je da neće stati, tim više jer im se sutra, subota, 2. prosinca pridružuju i poljoprivrednici Sisačko-moslavačke i Šibensko-kninske županije. 

Kako je najavljeno, prosvjed će se održati u 11.55 sati u Sisačkoj ulici u Kutini, na državnoj cesti 45, prometnica od Inine benzinske stanice prema naplatnoj postaji Kutina, a pozvani su poljoprivrednici s područja gradova Kutina, Popovača te općina Velika Ludina i Popovljani. 

U subotu na ceste izlaze i dalmatinski poljoprivrednici. Prosvjed u Drnišu počinje u 11 sati, preko puta benzinske pumpe u dvorištu bivšeg Remonta.

Sve više punktova i poziva za organiziranjem novih

Uz to, otvoreni su i novi puktovi diljem Slavonije, prosvjedovalo se u Donjem Miholjcu, traktori su na cestama Lipovca, Apševaca, Nuštra, Vođinaca... Poziv za organiziranje upućen je i stanovnicima Zagreba te Zagrebačke županije. 

Podsjetimo, do dogovora s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković jučer u Zagrebu nije došlo. Njihovi ključni zahtjevi, kako su naveli, nisu uvaženi. 

Ništa od dogovora s ministricom, nastavlja se prosvjed?

Riječ je o zahtjevu za hitnim omogućavanjem prodaje zdravih svinja i njihovog klanja (uz prethodni pregled veterinara) te preradu svinjskog mesa u objektima vlasnika. Također, osigurati mobilne klaonice gdje je to potrebno, posebice na području zona ograničenja.

Potom, u zoni zaraze koja može biti maksimalno unutar kruga od 3 kilometra provesti epidemiološko istraživanje u vidu serološkog praćenja divljih svinja prema naputcima iz priručnika o afričkoj svinjskoj kugi, naložiti lovovlaštenicima provođenje naputaka. Za držane svinje, osim pojačanih biosigurnosnih mjera, ne bi trebalo biti zabrana u prometu, niti obveze klanja u klaonicama s posebnim odobrenjima, već u vlastitom objektu uz prethodni nadzor veterinara.

Treći neprihvaćeni zahtjev odnosi se na prestanak usmrćivanja zdravih svinja odnosno "stavljanje izvan snage sporne Naredbe i svih propisa koji stavljaju bilo kojeg uzgajivača svinja u nepovoljan položaj i koji ograničavaju slobodu izbora u vezi s klanjem svinja."

Vlada kao nekada sindikat u SFRJ

Vlada je s druge strane jučer ponudila dva nova programa pomoći uzgajivačima, među kojima je i jednokratna mjera pomoći, isplata 600 eura za nabavu svinjskih polovica subjektima pogođenim provedbom mjera, koja će "doprinijeti očuvanju tradicijskog načina prerade svinjskog mesa i pripreme tradicionalnih polutrajnih i trajnih suhomesnatih proizvoda kojim, osim očuvanja tradicije, obitelji osiguravaju dio potreba kućanstva za mesom i mesnim proizvodima."

No, ta mjera nije svinjogojcima najbolje sjela. 

"Može li itko suvislo obrazložiti kakva je to logika da ljudi ubijaju svoje zdrave tovljenike, a da se Vlada bavi svinjskim polutkama kao nekada sindikat u SFRJ? Ubijte svoje zdrave da bi vam Vlada dala do 600 eura kako bi kupili uglavnom uvozne svinjske polovice!", tek je jedan od komentara.

Pitaju i zna li itko od nadležnih službi otkuda su točno te svinjske polovice i koliko su dugo bile zaleđene?


Tagovi

Prosvjed Afrička svinjska kuga Poljoprivrednici Izlazak na ceste Novi punktovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...