• Poljoprivredna proizvodnja
  • 08.01.2014. 13:15

Propadanjem OPG-a, čeka nas uvoz skupe hrane

Što nas čeka u narednom periodu, saznajemo od onih koji su najviše upućeni u mogućnosti vlastite proizvodnje, ali i kupovnu moć građana

  • 1.426
  • 205
  • 0

U Hrvatskoj je od prošle godine zatvoreno gotovo 3.500 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Svemu je kumovao i veliki uvoz hrane u iznosu od 2,5 milijarde dolara, što je u konačnici smanjilo proizvodnju za gotovo 10 posto. Zbog svega toga, predstavnici OPG-a upozoravaju kako Hrvate čekaju crni dani - vrijeme skupe hrane koju siromašni građani, kojih je sve više, neće moći uopće kupovati. I dok su u svijetu OPG-ovi prednost, u Hrvatskoj su nedostatak. Čine čak 99 posto poljoprivredne proizvodnje i obrađuju 83,8 posto poljoprivrednih površina, a pitamo se gdje će oni biti za pet godina.

Od prehrambenih proizvoda za svoje potrebe proizvodimo tek meso peradi, jaja, pšenicu, kukuruz i vino. U pčelarstvu je godina bila loša, uz sve veću učestalost bolesti, a ni meda nije bilo dovoljno. Može li se u Hrvatskoj živjeti od proizvodnje meda ili suhomesnatih proizvoda? Iako povjerenje i vjernost kupaca imaju, postavlja se pitanje je li njihova platežna moć dovoljna za opstanak OPG-ova? Pogledajte što iz OPG Andabaka, OPG Divljaković i OPG Žderić imaju za reći o uvjetima proizvodnje u Hrvatskoj.


Tagovi

OPG Andabaka Uvoz Suhomesnati proizvodi Svinje Vukovarski sajam Mega-med Jasmina Grubačević Suzana Divljaković Mato Žderić


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Smilje u Istri ? Kupio sam parcelu u Istri, 2300 m2, trenutno ju čistim od korova i slično pa razmiš... Pročitaj cijelu bilješku »