Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisija o zadrugarstvu
  • 22.04.2014. 11:10

Promašena emisija o zadrugarstvu u Hrvatskoj

Projekt informativne emisije o udruživanju i zadrugarstvu „Stvarajmo zajedno“ koja se počela emitirati na HRT4, i nije baš urodila plodom kod poljoprivrednika. Priča je to koja se trebala pričati prije barem 15 godina.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 577
  • 79
  • 0

U subotu 06. travnja 2014., s početkom u 18:00 sati, na četvrtom programu Hrvatske radiotelevizije, prikazana je emisija u kojoj se educira pučanstvo o zadružnom udruživanju i zadružnom poduzetništvu. Prvi promašaj je što su se takve emisije trebale prikazivati prije 15 godina, kada su se zemlje u našem okruženju ozbiljno spremale za ulazak u EU. Tada je bilo vrlo bitno udružiti naše poljoprivrednike kako bi lakše ostvarivali svoja prava, lakše proizvodili i konačno, lakše plasirali svoje proizvode. A takve emisije je potrebno emitirati na prvom programu, gdje je gledanost najveća, a ne na programu kojeg skoro nitko u današnje vrijeme ni ne gleda.

Da smo to tada učinili i tako organizirani krenuli u proizvodnju, spriječili bi nelojalan uvoz, navodnjavali bi veće površine obradivog zemljišta, kontrolirali bi lakše cijene sjemena, gnojiva i zaštitnih sredstava. Ustrojili bi strojne prstenove, kako ne bi svaki poljoprivrednik morao kupovati sve strojeve, već bi združeni obavljali sve poslove i konačno na taj način zadovoljili europske standarde. Proizvodnja bi bila daleko jeftinija, a danas bi se ravnopravno borili za tržište, ako ne količinama - kvalitetom zasigurno. Umjesto napretka, naše zadrugarstvo upada u sve veće probleme i teško da će itko ozbiljnije shvatiti da su, ukoliko želimo da naša poljoprivreda uopće napreduje, u našem agraru vrlo hitne korjenite promjene.

Jedan od najboljih primjera o ovakvom stanju je situacija jednog od vrhunskih projekata Agro Dalma Zanata iz Šibenika. Grupa obrtnika raznog profila, nekoliko stručnjaka Savjetodavne službe, osnovali su zadrugu s namjerom da svojim vlastitim osnovnim sredstvom pokrenu kampus u kojem bi pružanjem usluga za remont strojnog parka, savjetodavnom službom i praktičnim educiranjem mladih ljudi, osigurali nove mlade kadrove poljoprivredi. Sve je bilo spremno za početak realizacije toga projekta, jedino je nedostajao prostor u kojem bi započeli s radom. Zatražili su jedan od napuštenih i devastiranih vojnih objekata, kojeg bi u vlastitoj režiji osposobili za provođenje toga projekta. Više od 2.000 dana traje to putovanje projekta kroz tunele našeg nerazumijevanja i nikako da ugleda svjetlo dana. Obraćali su se svim relevantnim institucijama države, ali pozitivnog odgovora niotkuda. Tužno, ali istinito. Ovo je samo jedan od primjera koji pokazuje stanje u našem agraru. Takvih i sličnih primjera ima puno.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Agro Dalma Zanat Cijena sjemena Cijena gnojiva Uvoz Zaštitna sredstva Strojni prsten Tržište Zadružno poduzetništvo Savjetodavna služba Educiranje Pružanje usluga Stvarajmo zajedno HRT4 Emisija o zadrugastvu Hrvatski savez zadruga


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]