• Edukacija
  • 27.10.2013. 08:00

Projektima do ruralnog razvoja

Polaznici po završetku programa dobivaju certifikat Poljoprivrednog fakulteta o završenom obrazovanju te stječu 60 ECTS bodova

Foto: RGBStock.com
  • 369
  • 41
  • 0

Lokalna agencijska grupa (LAG) Šumanovci, koja djelovanjem pokriva Grad Županju te županjske općine Vrbanja, Drenovci, Gunja, Bošnjaci i Štitar, objavila je poziv za izbor polaznika edukacija verificiranog programa stručnog usavršavanja Upravljanje projektima u ruralnom razvoju kojeg provodi Poljoprivredni fakultet iz Osijeka na području toga LAG-a.

Potrebno je ispuniti prijavnicu i motivacijsko pismo, a od umijeća traži se poznavanje engleskog jezika i rada na računalu. Najveći broj polaznika je 20. Prednost imaju visokoobrazovane nezaposlene osobe, no prijaviti se mogu svi zainteresirani. Troškove edukacije unutar kojih će svi polaznici proći i dio kroz praktični rad, gdje će raditi na projektima potrebnim za županjsko područje, financirat će LAG iz IPARD sredstava.

Polaznici po završetku programa dobivaju certifikat Poljoprivrednog fakulteta o završenom obrazovanju te stječu 60 ECTS bodova. Program traje 150 sati od čega je 110 sati teorijske nastave, a 40 sati je praktični rad na pripremi projektnog prijedloga i ispuni projektnog obrasca prema metodologiji ''upravljanja projektnim ciklusom'' koje će provoditi konzultanti sa iskustvom u projektima. Odobren je i upis u radnu knjižicu.

Planirani početak edukacije je krajem studenog ove godine, dok će se mjesto i vrijeme edukacija naknadno odrediti u dogovoru s polaznicima i organizatorom. Radit će se sa stručnjacima iz cijele Hrvatske, koji su iskusni u prenošenju znanja o temama koje će se prolaziti, te polaznike upoznati i animirati za ruralni razvoj i od njih stvoriti aktivne sudionike u aktivnostima za razvoj LAG-a.

LAG Šumanovci je osnovan 2010. godine u okviru projekta Građansko sudjelovanje u lokalnom razvoju koji se provodi uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. U LAG-u Šumanovci su udružene općine Bošnjaci, Drenovci, Gunja i Vrbanja te Grad Županja. Osnovna zadaća LAG-ova, kojih je u Hrvatskoj do sada osnovano 57 te sveukupno objedinjuju 420 jedinica lokalne samouprave i to 83 manja grada, ruralno područje tri veća grada (Sisak, Šibenik i Vinkovci), ruralno područje grada Petrinje te 333 općina - izrada je lokalnih razvojnih strategija te usmjeravanje i praćenje njihove provedbe uključujući korištenje sredstava potpore.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

LAG Šumanovci Program Stručno usavršavanje Certifikat Razvoj Poljoprivredni fakultet Ruralni razvoj Edukacija


Autor

Alen Kuns

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

I soja se skida za koji dan...