Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 29.08.2016. 12:00

Proizvođačima treba kapital i podrška županija!

"Potrebno je predvidjeti veća financijska sredstva državnim proračunom za ovu regiju. Upravo zbog visoke cijene centralizacije, županije nisu u poziciji nametnuti se kao generator regionalnog razvoja, kako je to Strategijom regionalnog razvoja RH i predviđeno, odnosno da županije preuzmu ulogu upravljanja vlastitim razvojem"!

Foto: Pixabay
  • 2.698
  • 401
  • 0

Na krajnjem istoku Hrvatske odlučili su preuzeti stvar u svoje ruke te spasiti poljoprivredu.

Tako su u Osječko-baranjskoj županiji zasukali rukave i pripremili plan s kojim planiraju pomoći hrvatskoj poljoprivredi, a istovremeno razviti i ruralni prostor.

U središte svojega interesa odlučili su staviti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a s tim su na nedavno održanom zajedničkom sastanku Savjeta za poljoprivredu i gospodarski razvitak te Savjeta za razvoj kontinentalnog turizma upoznali i sve dionike gospodarskog života Županije.

U fokusu moraju biti OPG, proizvođačke organizacije i distribucijski kanali

Opisujući stanje na terenu zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak naveo je, između ostaloga, kako je na području Osječko-baranjske županije ukupno 212.013 hektara poljoprivrednih površina od čega je najviše pod oranicama i vrtovima, 201.705 hekata.

Predočio je i podatak prema kojemu je na području Hrvatske prošle godine isporučeno ukupno 513.406.175 kilograma mlijeka, dok u ukupnom postotku na Osječko-baranjsku županiju otpada gotovo trećina isporučene količine, odnosno 148.930.366 kilograma.

Povoljni krediti s niskom kamatom dobar su vjetar u leđa hrvatskoj poljoprivredi!

Nakon ilustracije uz predočenje brojeva, Kraljičak je poručio, kako je potrebna agrarna politika koja će u središte interesa staviti OPG-ove, proizvođačke organizacije i infrastrukturne i distribucijske kanale, ali i osnažiti prerađivačku industriju, a sve to na uređenom tržištu koje će vrednovati hrvatski prehrambeni proizvod.

Županije danas nisu generatori regionalnog razvoja

"Potrebno je predvidjeti veća financijska sredstva državnim proračunom za ovu regiju. Upravo zbog visoke cijene centralizacije, županije nisu u poziciji nametnuti se kao generator regionalnog razvoja, kako je to Strategijom regionalnog razvoja RH i predviđeno, odnosno da županije preuzmu ulogu upravljanja vlastitim razvojem dok financijskim sredstvima upravlja država", predlaže Kraljičak.

Veća potpora "pravim" proizvođačima hrane!

"Dobrim vjetrom" u leđa hrvatskoj poljoprivredi smatra i osiguranje povoljnih kreditnih linija s niskom kamatnom stopom za korisnike mjera iz Programa ruralnog razvoja u slučaju kada nemaju vlastitog kapitala.

Na zajedničkom sastanku Savjeta za poljoprivredu i gospodarski razvitak te Savjeta za razvoj kontinentalnog turizma, čulo se, između ostaloga kako je nužna promjena zemljišne politike, vraćanje prioriteta OPG-ovima kod dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i izmjena zakona koja će proizvođačima omogućiti kupnju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu do 50 hektara.

Foto: Pixabay


Tagovi

Osječko-baranjska županija Željko Kraljičak Agrarna politika Poljoprivreda Spas Poljoprivredne površine Oranice Vrtovi Kilogram Mlijeko Isporučeno


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/