Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak materijala
  • 25.04.2021. 18:00

Proizvođačima mehanizacije nedostaju dijelovi za izradu strojeva?

Tvrtke AGCO i CNH Industrial priznale su da im nabava dijelova kasni, a nagađa se da je situacija slična i kod John Deerea. Nedostaju im čelik, mikročipovi, plastika i guma.

Foto: Depositphotos/Peryn
  • 747
  • 131
  • 0

Nakon što su cijene žitarica porasle, pojedini poljoprivrednici svoj novac planiraju uložiti u nove strojeve. Međutim, kako piše reuters, proizvođaču poljoprivredne mehanizacije AGCO Corp nedostaju dijelovi za izradu strojeva.

Naime, iz ove grupacije poručuju da su poremećaji u cijelom lancu opskrbe onemogućili nabavu čelika, mikročipova, plastike i gume potrebnih za izradu traktora i kombajna. Kako navode, neki njihovi dobavljači iz SAD-a i Europe suočeni su s krizom zbog pandemije Covid-19 radi čega im ne mogu isporučiti robu.

Nedostatak materijala koči gospodarski oporavak

Ovaj zastoj za proizvođače dolazi taman kada počinje sezona sjetve na sjevernoj hemisferi, a južna je usred žetve. Nadalje, AGCO je svojim kupcima morao priopćiti da će na isporuku možda morati čekati šest mjeseci, što znači da će mnogima strojevi doći nakon aktualne sezone radova. 

Kada je riječ o narudžbama, prioritet daju onima koje su trgovci dobivali direktno od kupaca. Izvršni direktor, Eric Hansotia rekao je da su pregovori s vodećim dobavljačima dijelova u tijeku i da se koriste kreativnim rješenjima kako bi riješili situaciju s opskrbom.

Kako doznaje reuters, ovaj proizvođač nije jedini pogođen. S istim se problemom suočava i CNH Industrial, a navodno i John Deere.

Spomenuta kašnjenja i nedostatak potrebnih materijala koče gospodarski oporavak i utječu na dobit spomenutih tvrtki.

Zastupnik CHN Industrial, Lonn Schlueter izjavio je da razmatra prodaju rabljenih traktora, jer se narudžbe novih ne mogu isporučiti do kraja godine. 

Opskrba traktorima u Sjevernoj Americi najgora je u posljednjih 18 godina, prema istraživanju Jefferies Equity Researcha. Ono je pokazalo da je i situacija kod John Deerea loša, no njihovi trgovci su to odbili komentirati iako su u veljači otkrili investitorima da im nedostaju elektroničke komponente.

Porasle i cijene materijala

Iako proizvođači poljoprivredne opreme zahtijevaju mnogo manje čipova od proizvođača automobila, napor da svoje strojeve što više moderniziraju učinio ih je osjetljivim na opskrbu ovom komponentom. Greg Toornman zadužen za upravljanje globalnim lancem opskrbe AGCO-a, kaže da je broj čipova za ugradnju u njihove traktore znatno porastao u posljednjem desetljeću. 

U međuvremenu, spor rast proizvodnje čelika otežao je njegovu nabavu, a porasle su i cijene. Slično tome, masovni nestanak struje u Teksasu nakon povijesne oluje u veljači izazvalo je globalnu nestašicu plastike. Vrijeme čekanja za obje sirovine se udvostručilo, zaključio je Toornman.


Tagovi

AGCO John Deere CNH Industrial Nedostatak dijelova Poljoprivredna mehanizacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.