Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intervju
  • 18.06.2014. 08:00

Proizvođače zanima novi model financiranja!

Kako financirati proizvodnju do isplate poticaja? Kako dobiti kredit ako ne možete ponuditi hipoteku na nekretninu kao instrument osiguranja? Koja je potrebna dokumentacija i kako izgleda proces realizacije kredita? Saznajte odgovore na najčešća pitanja poljoprivrednih proizvođača u vezi novog modela financiranja na tržištu!

  • 1.082
  • 121
  • 0

OTP banka odnedavno u svojoj ponudi ima novi proizvod za poljoprivrednike: Agro kredit koji se realizira temeljem ostvarenih prava na potporu u poljoprivredi. S obzirom da smo u redakciju portala zaprimili puno upita posjetitelja o detaljima ovog noviteta na tržištu, u cilju da pronađemo odgovarajuće odgovore i razjasnimo eventualne nedoumice, razgovarali smo sa gosp. Rankom Radmanom, voditeljem tima za mala poduzeća i obrtnike u Poslovnom centru Slavonija.

Gospodine Radman, model financiranja temeljem ostvarenog prava na poticaje je svakako veliki novitet za naše tržište, možete li nam ukratko navesti njegove posebnosti odnosno prednosti ovog modela u odnosu na klasične modele financiranja koji stoje na raspolaganju našim poljoprivrednim proizvođačima?

OTP banka je i u dosadašnjem radu veliku pažnju posvećivala poljoprivrednim proizvođačima koje smatra jednim od mogućih generatora razvoja gospodarstva Hrvatske. Uvažavajući aktualne okolnosti na tržištu, odnosno potrebe poljoprivrednih proizvođača, kontinuirano radimo na tome kako bismo za njih kreirali proizvode koji će im olakšati svakodnevno poslovanje. To se posebice odnosi na veliki broj proizvođača koji nemaju zadovoljavajuću razinu likvidnosti kojom bi premostili financijski jaz od trenutka kad su im potrebna sredstva za nabavku, primjerice repromaterijala, do isplate poticaja. Osim toga, proizvođači su vrlo često u situaciji kada prilikom realizacije financiranja nisu u mogućnosti ponuditi adekvatno osiguranje plaćanja iz raznih razloga: nekretnina im je već opterećena hipotekom, zemljište koje koriste nije njihovo već državno pa ga nisu u mogućnosti ponuditi kao osiguranje plaćanja i slično. Kod ovog modela financiranja im navedene modele osiguranja plaćanja zamjenjuje ostvareno pravo na poticaje i to je upravo njegova najvažnija posebnost. Također, a vezano uz prethodno, važne prednosti ovog modela su i što ne predviđa dodatne troškove vezane uz instrumente osiguranja koji postoje kod klasičnih načina financiranja, poput troškova procjene nekretnine koja se stavlja pod hipoteku ili primjerice osiguranja nekretnine za vrijeme trajanja kredita.

Agro krediti OTP banke

Kome su Agro krediti temeljem ostvarenog prava na poticaje namijenjeni? Tko ih može koristiti?

Ovaj model Agro kredita je je namijenjen poljoprivrednim gospodarstvima, obrtima ili poduzećima koja obavljaju neku poljoprivrednu djelatnosti, koja su u sustavu poticaja i u sustavu PDV-a (iz razloga jer tvrtke koje nisu u sustavu PDV-a nisu obvezne voditi poslovne knjige, na temelju kojih banka provodi postupak ocjene kreditne sposobnosti).

Koliki iznos kredita po ovom modelu jedan proizvođač može dobiti i kako funkcionira sama isplata kredita u praksi?

Proizvođači mogu ostvariti pravo na kredit do 80% ostvarenog prava na poticaje uz zadovoljavajuću kreditnu sposobnost, uz maksimalan rok otplate od 18 mjeseci. Kamatna stopa je promjenjiva i iznosi 7,49 %, a čitav iznos kredita se isplaćuje na žiro račun korisnika. Ugovarajući OTP Agro paket proizvoda i usluga (50,00 kn/mjesečno op.a.) korisnik kredita je oslobođen plaćanja naknade za obradu kredita, a ujedno dobiva i usluge vođenja računa, internet bankarstva, Visa Business electron karticu i sms uslugu informiranja. Ukupan iznos odobrenog kredita na naplatu dospijeva jednokratno, uz tromjesečno dospijeće kamate, te se naplaćuje putem trajnog naloga. Na korisniku je odabir želi li za podmirenje svojih kreditnih obveza iskoristiti cijeli iznos dobivene potpore ili će do trenutka dospijeća kredita iznos dugovanja podmiriti iz vlastitih sredstava.

Ljudi još nisu potpuno shvatili prednosti ovog modela kreditiranja (posebno za mnoge OPG-ove koji nisu u mogućnosti pružiti nikakvo drugo jamstvo osim ostvarenog prava na poticaje) te se mnogi od njih boje ulaziti u bilo kakva zaduženja, prvenstveno zbog loših iskustava. Kako biste ih razuvjerili i pružili im sigurnost u Vaš program?

To je vrlo jednostavno. Za korisnika kredita rizik je prilično nizak jer on ima zajamčena sredstava za povrat kredita. Mislimo naravno na buduće prihode od poljoprivrednih poticaja. Dakle nije upitno hoće li prihodi u budućnosti biti dovoljno visoki za vraćanje kredita jer se unaprijed zna njihov iznos, odnosno upravo temeljem tih prihoda se kredit i ugovara. Svrha ovog kreditnog programa je prvenstveno brže dobivanje financijskih sredstava koje poljoprivrednik očekuje iz poticaja i ako svoje financije vodi uredno i savjesno ovdje ne bi trebalo biti nikakvih neizvjesnosti kada je u pitanju vraćanje kredita.

Dosta smo dobili komentara poljoprivrednih proizvođača koji su usmjereni prema navedenoj visini kamatne stope od 7,49 %. Komentari su da se radi o previsokoj kamatnoj stopi. Da li to ukazuje da nije u potpunosti shvaćen kratkoročni karakter ovog modela financiranja? Kako to komentirate?

U usporedbi s kamatnim stopama na kratkoročne kredite, cijena ovog kredita uz OTP Agro paket je izuzetno povoljna. Prije svega treba naglasiti kako banka preuzima rizik neisplate poticaja, a također uzeti u obzir sve prednosti kredita, kao i individualni pristup svakom poljoprivrednom proizvođaču. Naime, radi se zaista o jedinstvenoj ponudi na tržištu koja je kreirana kako bi što bolje zadovoljila potrebe poljoprivrednika.

Obično se poljoprivredni proizvođači žale da kod odobravanja kredita moraju pribaviti obimnu dokumentaciju da bi došli u fazu predavanja kreditnog zahtjeva. Kakva je situacija kod ovog modela financiranja?

Dokumentacija, kao i sama procedura, je gotovo identična kao i kod drugih modela financiranja, ovisno o pravnoj osobnosti tražitelja kredita. Za primjer mogu navesti dokumentaciju koja je potrebna za obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su najčešći korisnici ovog modela financiranja, a to su:

  • obrazac DOH
  • rekapitulacija primitaka i izdataka za posljednje dvije poslovne godine (2012. i 2013.) te rekapitulacija primitaka i izdataka za protekli period u 2014. godini
  • dokaz o predanom jedinstvenom zahtjevu za potporu u tekućoj godini (popunjen elektronički putem agroneta), potpisan i dostavljen Agenciji za plaćanja
  • ostali instrumenti osiguranja: mjenica i zadužnica

S obzirom da se jamstvo za naplatu kredita temelji na ostvarenom pravu na poticaje, da li je doista potrebna dokumentacija o poslovanju od prije dvije godine? Da li su, osim toga, potrebni i drugi instrumenti osiguranja?

Radi se o standardnoj dokumentaciji koja je prisutna kod većine banaka na tržištu. Temeljem navedene dokumentacije o poslovanju, banka provodi ocjenu kreditne sposobnosti.

S obzirom da je ovaj model dostupan sad neko vrijeme, možete li reći da li ste zadovoljni interesom poljoprivrednih proizvođača odnosno jesu prepoznali prednosti ovakvog modela financiranja?

Iako su Agro krediti, temeljem ostvarenih prava na potporu u poljoprivredi, naš novi proizvod koji smo tek nedavno ponudili tržištu, interes je velik i opravdava velika očekivanja koja smo postavili prilikom kreiranja ovog modela financiranja. Dakle, sa zadovoljstvom mogu zaključiti kako poljoprivredni proizvođači prepoznaju posebnosti ovog modela financiranja.


Tagovi

OTP banka Agro krediti Pogodnosti Dokumentacija Ranko Radman Agro paket


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.