Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 13.04.2015. 18:10

Umjesto Programa - Jakovini pismo utjehe!

Povjerenik Hogan je umjesto odobrenja Programa ruralnog razvoja kazao kako će ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini poslati tzv. pismo utjehe, kojim će se dopustiti raspisivanje natječaja za one mjere programa u kojima je isti usklađen između Komisije i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, prije no što se program napokon službeno .

Foto: PIXSELL
  • 1.625
  • 251
  • 0

Bilo bi lijepo kada bi imali što više pozitivnih vijesti iz sektora hrvatske poljoprivrede, no nekako nas takva tematika zaobilazi kao po kazni. Najviše, naravno, na štetu poljoprivrednika. Stoga i slijedeća informacija odiše svime, samo ne optimizmom.

"Kako me je u pismu koje sam danas primila u svom uredu u Bruxellesu, izvijestio povjerenik EU za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan, hrvatski Program ruralnog razvoja mora na još jednu doradu.Nakon što sam mu u ožujku ponovo postavila pitanje o statusu hrvatskog Programa ruralnog razvoja, povjerenik Hogan je rekao da će za isti poslati odobrenje.

No, to se ipak nije dogodilo, jer je Europska komisija, unatoč dobroj volji povjerenika da odobri hrvatski Program ruralnog razvoja, ipak morala zatražiti njegovu dodatnu ispravku (nakon što je isti bio već više puta vraćen na doradu). Suprotno najavama i obećanjima ministra Jakovine iz siječnja, taj dokument neće nažalost biti odobren niti tokom ovoga mjeseca, već najranije u prvom tjednu svibnja, navodi povjerenik Hogan u pismu koje mi je uputio, pod uvjetom da dodatne ispravke ne budu nužne", doznajemo od naše europarlamentarke Marijane Petir.

Pismo utjehe za Jakovinu

Povjerenik Hogan je umjesto odobrenja Programa ruralnog razvoja, kazao kako će ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini poslati tzv. pismo utjehe, kojim će se dopustiti raspisivanje natječaja za one mjere programa u kojima je isti usklađen između Komisije i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, prije no što se program i službeno odobri.

"Natječaji koji su do sada raspisani od strane hrvatskog Ministarstva poljoprivrede za pojedine mjere ruralnog razvoja, raspisani su na odgovornost poljoprivrednika, a ne države članice tj. ministarstva, što je nezapamćeni presedan i još jedna ministrova prevara hrvatskih seljaka. Nadamo se da će Program ruralnog razvoja doista u konačnici biti usvojen u svibnju, no zbog velikog kašnjenja morat će se čekati i novi financijski plan koji se planira usvojiti u lipnju, a da li će Hrvatskoj biti tada na raspolaganju cijela omotnica od 332 milijuna eura namijenjenih za ovu godinu, još uvijek se ne zna.

Također se ne zna koliko će poljoprivrednici uspjeti iskoristiti od odobrenog novca, jer program ima manjkavosti na koje su upozoravale hrvatske seljačke udruge i poljoprivredni stručnjaci, no ministar nije uvažio njihove prijedloge. Pitanje na koje bi ministar Jakovina trebao dati odgovor svima, a posebno hrvatskim poljoprivrednicima, jest hoće li program ruralnog razvoja ostvariti ciljeve zajedničke poljoprivredne politike u Hrvatskoj, tj. osigurati seljacima pristojan život i njihov ostanak na ruralnom području kao i zajamčiti proizvodnju i sigurnu opskrbu hranom po cijeni prihvatljivoj za potrošače", pita se u svom priopćenju Petir.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Program ruralnog razvoja Dorada Europska komisija Phil Hogan Marijana Petir Bruxelles Dodatne ispravke Ministar Jakovina Pismo utjehe Prevara seljaka


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.