Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mali poljoprivrednici
  • 08.03.2015. 07:20

Program potpore za male poljoprivrednike

Sve poljoprivrednike čiji početni izračun izravnih plaćanja u 2015. ne prelazi 5.000,00 kn, APPRRR će automatski uključiti u Program za male poljoprivrednike i obavijestiti ih o iznosu potpore putem AGRONETa.

  • 2.650
  • 306
  • 0

U okviru programa izravnih plaćanja od 2015. godine postoji mogućnost sudjelovanja u dobrovoljnom pojednostavljenom Programu potpore za male poljoprivrednike.

U ovom programu mogu sudjelovati poljoprivrednici čija ukupna vrijednost izravnih plaćanja, prema početnom izračunu za 2015. godinu ne iznosi više od pet tisuća kuna kao i oni koji ispunjavaju niže navedene uvjete i to:

  • koriste barem jedan hektar poljoprivrednog zemljišta upisanog u ARKOD i
  • podnesu jedinstveni zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u razdoblju između 01. ožujka i 15. svibnja 2015.

Poljoprivrednicima koji sudjeluju u programu za male poljoprivrednike dodjeljuju se prava na plaćanja u skladu s brojem prihvatljivih hektara i prema uobičajenom početnom obračunu prava. Vrijednost prava nakon tog početnog obračuna ostaje svake godine ista i poljoprivrednik, ukoliko i dalje obrađuje isti broj hektara, svake godine ostvaruje isti iznos potpore, bez ujednačavanja vrijednosti prava.

Automatsko uključenje u program i mogućnost izlaska iz njega

Sve poljoprivrednike čiji početni izračun izravnih plaćanja za 2015. godinu ne prelazi pet tisuća kuna, Agencija za plaćanja će automatski uključiti u Program za male poljoprivrednike i obavijestiti ih o pripadajućem okvirnom iznosu potpore putem AGRONET aplikacije. Po primitku obavijesti, poljoprivrednici će moći odlučiti žele li ostati u Programu ili izaći iz njega. O eventualnoj odluci o izlasku iz njega, Agenciju za plaćanja treba obavijestiti do 01. listopada 2015. godine, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Prednosti programa

Također dodaju kako program omogućuje primanje izravnih plaćanja bez obveze udovoljenja uvjetima za zelena plaćanja i bez kontrole na terenu kao i jednostavniju proceduru podnošenja zahtjeva nakon 2015. godine, te dobivanje istog iznosa potpore svake godine u razdoblju od 2015. – 2019. godine.

"Sudionici u programu za male poljoprivrednike dobivat će svake godine iznos u skladu s izračunom ukupnih izravnih plaćanja za 2015. godinu. Izračun uključuje osnovno plaćanje po hektaru, zeleno plaćanje, preraspodijeljeno plaćanje za prve hektare, pripadajuću proizvodno-vezanu potporu i eventualno plaćanje za mlade poljoprivrednike, ovisno o tome jesu li zadovoljeni propisani uvjeti za pojedino plaćanje. Ovisno o pojedinačnom izračunu, može se ostvariti iznos od 764,00 kn do 5.000,00 kn", navode u mjerodavnom ministarstvu.

Mogućnost sudjelovanja i ostalih poljoprivrednika

"Poljoprivrednici čiji početni izračun izravnih plaćanja iznosi više od pet tisuća kuna, ali se, zbog jednostavnosti modela i smanjenih kontrola na terenu, odluče sudjelovati u Programu za male poljoprivrednike, mogu o tome obavijestiti Agenciju za plaćanja do 01.listopada 2015. godine. Pri tome, međutim, ne mogu ostvariti iznos veći od pet tisuća kuna. Prava na plaćanja koja mali poljoprivrednik aktivira u 2015. godini smatraju se aktiviranim pravima tijekom cijelog trajanja sudjelovanja i nisu prenosiva osim u slučaju nasljeđivanja ili očekivanog nasljeđivanja", navode u ministarstvu.

  • Odgovore na eventualna dodatna pitanja možete dobiti telefonom ili putem e maila kod Mirjane Kovačić, tel: 01/ 6106-697, mirjana.kovacic@mps.hr i Ivane Čorni, tel.01/ 6106- 678, ivana.corni@mps.hr

Tagovi

Program izravnih plaćanja Program potpore za male poljoprivrednike Jedan hektar ARKOD Jedinstveni zahtjev Vrijednost prava Početni izračun Pet tisuća AGRONET aplikacija Proizvodno vezana potpora Mirjana Kovačić Ivana Čorni


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!