Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spremanje traktora za zimu
  • 19.12.2018. 18:00

Pripremite traktor za zimu - popis stvari koje morate napraviti

Ako ne poduzmete odgovarajuću pažnju i održavate svoj traktor tijekom zime, mogli biste doživjeti neugodan šok kada nastupi toplije vrijeme. Kako bi spriječili oštećenja traktora, slijedite ovaj jednostavan popis prije nego nastupi jaka i dugotrajna zima.

Foto: Bigstockphoto/benna23
  • 2.284
  • 164
  • 0

Dolazi nam zima i razdoblje niskih temperatura. Sigurno mislite, traktori su na sigurnom, zaključani i natkriveni. No, jesu li?

Ako ne poduzmete odgovarajuću pažnju i održavate svoj traktor tijekom zime, mogli biste doživjeti neugodan šok kada nastupi toplije vrijeme. Kako bi spriječili oštećenja traktora, slijedite ovaj jednostavan popis prije nego nastupi jaka i dugotrajna zima. Nakon pranja i čišćenja strojeva potrebno je izvršiti sve popravke i podešavanja, zamijeniti sve potrošene dijelove i stroj dovesti u punu funkcionalnost.

Skinite GPS

Odvezite traktor u neki natkriveni prostor, vodite računa da nema pukotina na krovu. Svi strojevi tijekom zimskog razdoblja mirovanja trebaju biti spremljeni u zatvorenom, suhom i tamnom prostoru. Dakle, strojevi se mogu ispravno čuvati samo u šupama, nadstrešnicama, hangarima ili garažama i građevinama namijenjenim za tu svrhu. 

Prvo, skinite GPS. U stvari, ako postoje bilo kakvi odvojivi monitori, zasloni i uređaji u traktoru koji se mogu skinuti, učinite to sada. Hladno vrijeme nije dobro za osjetljive ploče i tehnologiju. Spremite tehnologiju na sigurno i toplo gdje se baterije neće vlažiti i cijediti, savjetuje Farm Management.

Promijenite ulje

Prije duljeg mirovanja motora potrebno je provjeriti sve gumene cijevi da nemaju neke pukotine ili oštećenja, treba provjeriti funkcionalnost pumpe i stanje ležajeva pumpe.

Najbolje vrijeme za mijenjanje ulja u traktoru je prije nego nastupi hladnoća. Bilo koji sedimenti koji se nalaze u ulju nakon korištenja traktora će se skrutiti tijekom zime i hladnog snježnog vremena - to ih čini gotovo nemogućim za sprati nakon dolaska proljeća.

Zamijenite svoje ulje kad god vam bude posljednja uporaba traktora. Svježe ulje bez sedimenata zadržat će se u vašem traktoru tijekom zime. Isto tako, ispustite vodu iz hladnjaka i cilindarskog bloka.

Napunite rezervoar gorivom

Dodavanje goriva u spremnik za gorivo prije samrzavanja spriječit će hrđanje. Kada dođe proljeće, vaš traktor će biti spreman za korištenje odmah.

Upalite traktor svaka tri tjedna

Nemojte ga vaditi iz prostorije, dovoljno ga je samo upaliti svaka tri tjedna. Možete to raditi i češće ako želite. Radom motora odmrznut će se dijelovi koji su se počeli smrzavati. Tada ćete također odmah moći vidjeti da li je gdje došlo do oštećenja zbog hladnog vremena.

Provjerite koliko je pun akumulator

Hladno vrijeme slabi akumulator, a ako imate stari traktor, to će se dogoditi brže nego što očekujete.

Važno je ne dopustiti da se akumulator potpuno ispraznu tijekom zime, jer ako se to dogodi, utjecajem hladnog vremena on se može potpuno uništiti. A koliko vremena i novaca treba da zamijenite akumulator kada dođe proljeće? Ako su temperature ipak u dubokom minusu (-10°C), tada se treba akumulator skinuti sa stroja i čuvati ga na suhom, tamnom i hladnom mjestu, ali ne na temperaturi ispod 0°C.

Ako niste uspjeli odvojiti elektroniku i tehnologiju u svojem traktoru, preporučujemo da provjerite akumulator svaka dva tjedna umjesto da se on polako troši.

Spremite traktor na što toplije mjesto

Ne držite traktor spremljen u skladište na drugoj strani farme. Ako sigurno znate da će jedno mjesto biti barem nekoliko stupnjeva toplije nego drugdje tijekom zime, stavite traktor tamo. Možda imate natkrivenu šupu pored vaše kuće, gdje je možda nekoliko stupnjeva toplije od šupa bližih polju.

Antifriz

I konačno, provjerite koji antifriz koristite. Odaberite onaj dobre kvalitete koji će izdržati zimu, ali nemojte pretjerivati. Dodavanje previše antifriza može uzrokovati štetu.

Uvijek slijedite upute proizvođača i bolje ga nadodavajte s vremenom kako temperature budu sve više padale. No, pripazite: nadolijevanje antifriza je dozvoljeno samo s istom vrstom koja se nalazi u motoru i rashladnom sustavu. Proizvođači najčešće imaju različite boje antifriza i nije dozvoljeno miješanje antifriza različitih boja!

Pišite nam vaše savjete o održavanju traktora tijekom zime u komentarima. Što vi radite kako bi traktori uspješno ušli u sljedeću godinu?


Tagovi

Spremanje traktora za zimu Konzerviranje traktora Antifriz Akumulator Smrzavanje Mijenjanje ulja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]