Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 03.04.2019. 09:00

Prijavite se na radionice i postanite "Poljoprivrednik za 10"

Polaznici radionica dobit će informacije o načinu korištenja IAKS mjera te odgovore na praktična pitanja oko podnošenja Jedinstvenog zahtjeva za potporu i novostima u IAKS mjerama u 2019. godini.

Foto: Agroklub
  • 742
  • 78
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za ruralni razvoj provodi kampanju “Poljoprivrednik za 10”, promovirajući mjeru 10 "Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene“ iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020., a koja se podnosi u sklopu Jedinstvenog zahtjeva za potporu.

Zahtjevi za potporu podnose se od 4. ožujka do 15. svibnja 2019. godine.

Cilj kampanje je podići svijest javnosti i potaknuti poljoprivrednike da zaštite i očuvaju okoliš na svojim poljoprivrednim gospodarstvima, koja nadilaze zakonski propisane zahtjeve ostvarivanjem prava na potporu kroz podmjeru 10.1., radi izgubljenih prihoda ili povećanih troškova u usporedbi s uobičajenom poljoprivrednom proizvodnjom, odnosno poticanje većeg korištenja dostupnih mogućnosti kroz IAKS mjere ruralnog razvoja, a koje doprinose očuvanju okoliša.

Radionice će se održati prema sljedećem rasporedu:

Datum    Mjesto Lokacija   Adresa Vrijeme održavanja 
04.04.2019. Vrbnik (otok Krk) Društveni dom Vrbnik (zgrada Općine) Trg Škujica 7 17:00 sati

05.04.2019.

Pazin Velika vijećnica Grada Pazina  Družbe sv. Ćirila i Metoda 10 17:00 sati
08.04.2019. Vrana Maškovića Han Vrana Marina 1 17:00 sati
09.04.2019. Skradin Kino dvorana Skradin Ulica Antuna Becića 2 17:00 sati
11.04.2019. Novska Velika gradska Vijećnica Trg dr. Franje Tuđmana 2 17:00 sati
24.04.2019. Oroslavje TBC* TBC* TBC*
26.04.2019. Prelog TBC* TBC* TBC*

*Napomena: navedene radionice (TBC) trenutno su u postupku potvrde, kao i dodatne lokacije. O svim promjenama i dodatnim radionicama obavještavat ćemo vas putem mrežne stranice i društvenih mreža.

Polaznici radionica dobit će informacije o načinu korištenja IAKS mjera te odgovore na praktična pitanja oko podnošenja Jedinstvenog zahtjeva za potporu i novostima u IAKS mjerama u 2019. godini.

Za prijavu na radionice možete se prijaviti ovdje, a za eventualna pitanja možete kontatirati Odjel za promotivne aktivnosti Uprave za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede na e-mail adresu: PRR.promocija@mps.hr.

Kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, na raspolaganju hrvatskim poljoprivrednicima je 138 milijuna eura kako bi na svojim gospodarstvima smanjili utjecaj na okoliš i očuvali bioraznolikost. 

"Prihvaćanjem određenih praksi i metoda uzgoja, koje nadilaze polaznu osnovu (poznatu pod nazivom „baseline“), poljoprivredniku se kroz mjeru 10 plaćaju povećani troškovi ili izgubljeni prihod u usporedbi s uobičajenom poljoprivrednom proizvodnjom. Utjecaj poljoprivrede na okoliš i ruralni prostor je vrlo velik, a kroz mjeru 10 nastojimo umanjiti ili zaustaviti negativni utjecaj poljoprivrede na prirodne resurse i bioraznolikost. Okoliš je javno dobro, a poljoprivrednici, osim što su nezamjenjivi u proizvodnji hrane, upravljaju najvažnijim prirodnim resursima – tlom, vodom i zrakom.

Poštivanje pravila višestruke sukladnosti 

Odnos poljoprivrede i okoliša je kompleksan, mnogi jedinstveni krajobrazi bogati biljnim i životinjskim svijetom su nastali zahvaljujući održavanju ekstenzivnih poljoprivrednih praksi i ovise upravo o tom načinu poljoprivrede. S druge strane, nepravilne poljoprivredne prakse mogu imati upravo negativan efekt na okoliš i doprinijeti zagađenju zraka tla i vode, uništenju vrijednih krajobraza, staništa i time doprinijeti nestanku brojnih vrsta", napominju iz Ministarstva. 

Jedinstveni zahtjev za potporu podnosi se Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Za one poljoprivrednike koji još nisu registrirani, objašnjavaju, nužan je upis u Upisnik poljoprivrednih proizvođača, upis svih parcela poljoprivrednog zemljišta koje se koriste u ARKOD sustav, upis životinja u JRDŽ i ostale propisane registre. Osobito je važno poštivanje pravila višestruke sukladnosti na cjelokupnom gospodarstvu te održavanje svih površina sukladno minimalnim uvjetima za održavanje poljoprivrednih površina u stanju pogodnom za ispašu ili uzgoj. Ova mjera ima petogodišnji obvezni period, a zahtjev za potporu podnosi se svake godine, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Mjera 10 Radionice Poljoprivrednik za 10 Zaštita okoliša


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/