Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peticija
  • 26.09.2019. 10:10

Prijatelji životinja: Psi se nepotrebno cijepe svake godine

Udruga Prijatelji životinja pokrenula je potpisivanje peticije kojom se traži sustavna kontrola mikročipiranja i cijepljenja pasa te da se cijepljenje pasa protiv bjesnoće provodi prema uputama proizvođača, a ne svake godine.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 2.349
  • 791
  • 0

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava 28. rujna, Prijatelji životinja pozivaju sve, neovisno o tome skrbe li za neku životinju ili ne, na potpisivanje peticije kojom se traži sustavna kontrola mikročipiranja i cijepljenja pasa te da se cijepljenje pasa protiv bjesnoće provodi prema uputama proizvođača, a ne svake godine.

Udruga, naime, traži provedbu Zakona o zaštiti životinja, odnosno da sve lokalne zajednice ispune svoju obavezu i provjere jesu li svi psi na njihovim područjima označeni mikročipom. Kada svi psi budu mikročipirani, bit će jednostavno provođenje kontrole cijepljenja. Danas u mnogim sredinama postoji velik broj pasa koji nisu označeni mikročipom, a time nisu niti cijepljeni, što je opasno za pse i ljude.

"Mikročipiranje štenaca ne treba vezati uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće, već treba propisati da psi moraju biti označeni mikročipom ranije. Nema veterinarskih ni drugih opravdanja da se s mikročipiranjem čeka 90 dana. Kontrolom mikročipiranosti i procijepljenosti ostvaruju se preduvjeti da se psi cijepe prema uputama proizvođača, a ne svake godine, što je od općeg interesa", kaže Luka Oman, predsjednik Udruge i posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja.

Nepravedna je, kažu, situacija da mikročipirani psi moraju biti nepotrebno i prekomjerno cijepljeni svake godine, a građani koji izbjegavaju izvršenje zakonske obaveze mikročipiranja pasa ujedno izbjegavaju i obavezu cijepljenja pasa protiv bjesnoće, što mora postati nedopustivo.

WSAVA, vodeća svjetska organizacija koja okuplja veterinare malih životinja, izdala je smjernice kojih se pridržava većina država članica EU-a, a prema kojima bi pse trebalo samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva.

U prilog zahtjevu da se ukine obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake godine ide i činjenica da većina proizvođača cjepiva protiv bjesnoće, čiju je upotrebu odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, jamči imunost najmanje dvije, pa čak i tri godine.

Peticiju možete potpisati ovdje


Tagovi

Cijepljenje pasa Prijatelji životinja Mikročipiranje Peticija Bjesnoća


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]