Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potres i štete
  • 18.03.2021. 18:20
  • Sisačko-moslavačka, Petrinja, Glina, Sisak

Preliminarni podaci: Štete od potresa ima gotovo 2.100 PG-ova

Stradalo je i 56 grla krava, 436 komada svinja, 117 ovaca i koza, četiri komada konja i magaraca, 7.200 pčelinjih zajednica te 932 kljuna peradi.

Foto: Marinko Petković
  • 174
  • 257
  • 0

Preliminarni izvid šteta i obrada prikupljenih podataka na potresom pogođenom području utvrdili su oštećenja na 1.934 objekta, ukupne tlocrtne površine 179.088 m² kod 2.064 poljoprivredna gospodarstva.

Stradalo je i 218 komada mehanizacije i opreme na 310 PG-ova; 104 proizvodne površine kod 97 gospodarstava; 56 grla krava, 436 komada svinja, 117 komada ovaca i koza, četiri komada konja i magaraca; 7.200 pčelinjih zajednica te 932 kljuna peradi.

Najveće štete na manjim PG-ovima mješovitog tipa 

Odgovor je to Ministarstva poljoprivrede na upit saborske zastupnice Marijane Petir o broju stradalih poljoprivrednih gospodarstava na područjima zahvaćenim potresom, koje je zajedno s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH) uspostavilo sustav evidentiranja šteta od potresa, nastalih najvećim dijelom na području Sisačko-moslavačke županije.

Nadalje, kod 44 poljoprivredna gospodarstva, zbog nemogućnosti adekvatnog zbrinjavanja stoke, 306 grla stoke premješteno je na druge lokacije. Ministarstvo je u svojstvu posrednika sudjelovalo pri prodaji 207 grla različitih vrsta i kategorija stoke. Postupkom jednostavne nabave za kupnju 103 tone stočne hrane u vrijednosti od 200.000 kuna, osigurali su hranu za kraće vremensko razdoblje, koja je smještena u skladištima u Petrinji i Glini. 

Zbog smanjivanja ovih zaliha, uz suglasnost Vlade, usvojena je Odluka o davanju suglasnosti za poduzimanje izvanredne mjere pomoći za ublažavanje posljedica od potresa nastalih na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za nabavu 621,5 tona stočne hrane, ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna.

"Najznačajniji opseg šteta odnosi se na gospodarske objekte u funkciji ove proizvodnje, a značajne štete su i na poljoprivrednim površinama te se procjenjuje kako je ukupna bruto oštećena proizvodna površina oko 136 hektara, dok su štete na stočnom fondu i mehanizaciji manjeg obima", stoji u odgovoru uz dodatak da su oštećenja najvećim dijelom zabilježena na manjim PG-ovima mješovitog tipa. 

Konačni podaci o štetama početkom travnja 

Najraniji pristup podacima o konačnim štetama, u okviru Registra šteta od prirodnih nepogoda očekuje se početkom travnja jer se sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda podatci o konačnoj šteti dostavljaju Državnom povjerenstvu, u roku od 60 dana od dana donošenja odluke o proglašenju prirodne nepogode, putem Registra šteta.

U odgovoru se ističe i kako će poljoprivrednici moći obnavljati gospodarske objekte, mehanizaciju i proizvodne površine, europskim sredstvima kroz natječaje iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske u pojednostavljenom i ubrzanom postupku, te će poljoprivrednici s pogođenih područja prilikom podnošenja ovih zahtjeva imati punu potporu djelatnika resornog ministarstva. 

Nacrt Natječaja za provedbu tipa operacije 5.2.1. "Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“ u postupku je elektronskog savjetovanja koje će trajati do 22. ožujka 2021. godine. Za obnovu poljoprivrednog potencijala na potresom pogođenom području predviđena su sredstva u iznosu od 120 milijuna kuna.


Tagovi

Banovina Banija Štete Poljoprivreda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić