Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FoodFacts
  • 11.01.2024. 14:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek i Agroklub započinju "FoodFacts" - projekt provjere točnosti informacija o hrani

U Osijeku započinje projekt prvog nacionalnog tzv. fact-checkera prehrambene tematike vrijedan 198.325,12 eura

Foto: PTFOS
  • 1.650
  • 111
  • 0

Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka i informacijski sustav Agroklub ovih dana započinju provedbu projekta FoodFacts - internetskog sustava provjere točnosti informacija o hrani vrijednog 198.325,12 eura. 

Naime, ova je znanstveno-obrazovna institucija u suradnji sa specijaliziranim internetskim medijem uspješno aplicirala na drugi javni poziv Agencije za elektroničke medije (AEM) za Uspostavu sustava provjere točnosti informacija.

Projekt FoodFacts ima za cilj kroz dvije godine uspostaviti provjeravatelja informacija u području hrane i prehrambene industrije te procedure provjere. Na istom će raditi multidisciplinarni tim visokokvalificiranih stručnjaka s područja biotehničkih i društvenih znanosti u poljima prehrambene tehnologije, hrane i nutricionizma, poljoprivrede, računarstva, politologije, komunikologije i ekonomije.

Na krajnje korisnike planira utjecati i osiguravanjem dodatnog izvora kvalitetnih i provjerenih informacija koje se tiču hrane, nutricionizma i zdravlja te identificiranih informacijskih poremećaja iz navedenih područja kroz integraciju baze podataka u redakciju Agrokluba te drugih zainteresiranih medija.

Ovom projektu podršku daje i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) te Društvo agrarnih novinara Hrvatske, koji će u svojstvu pridruženih partnera sudjelovati u aktivnostima.

Projekt FoodFacts je odabran za financiranje uz još 8 drugih prijavljenih projektnih prijedloga, kojima su dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 1.719.223,36 eura drugog poziva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti "Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka" čiji su nositelji Ministarstvo kulture i medija te Agencija za elektroničke medije.


Tagovi

FoodFacts Točnost informacija Provjera informacija Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek Multidisciplinarni tim


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer