Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak s ministrom
  • 19.06.2024. 10:10
  • Grad Zagreb, Zagreb

Predstavnici HPK s ministrom Dabrom - evo kada se očekuje isplata potpora

Poljoprivrednici ne smiju biti ti koji će biti oštećeni zbog rada Agencije ili Ministarstva poljoprivrede, rekao je ministar Josip Dabro.

Foto: M. Pavlović/HPK
  • 3.019
  • 270
  • 0

Sve isplate prijavljenih iznosa propisanih Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama moraju ići do kraja lipnja, zahtjev je predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore stavljen pred resornog ministra Josipa Dabru

Naime, članovi Upravnog odbora i Predsjedništva HPK održali su sastanak s novim ministrom i njegovim suradnicima na kojemu je istaknuto i da na kraju isplate mora biti jasno naznačeno koliko je svaki poljoprivrednik tražio i koliko mu je isplaćeno po pojedinim stavkama, kako bi jasno znao za što je dobio potpore, a što sad nije slučaj.

"Jedan od naših zahtjeva je i da u Upravnom vijeću Agencije za plaćanja trebaju biti predstavnici proizvođača, kako bi se rad ubrzao i bio u službi poljoprivrede i poljoprivrednika“, rekao je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Kako navode iz Komore, predstavnici Ministarstva i APPRRR objasnili su da potpore kasne jer Agencija ne može napraviti isplatu dok ne obavi sve kontrole. Naglasili su kako je došlo do administrativnih opterećenja, zbog čega neke potpore još nisu isplaćene. 

Što je isplaćeno, a što kasni?

Prema njima, svi poljoprivrednici su dobili osnovno, preraspodijeljeno, potpore za mlade, proizvodno- vezana plaćanja, nacionalne potpore, i prvu rata za većinu eko shema - okvirno oko 70 posto. IAKS mjere kasne i planiraju se sljedeći tjedan, dok će se preraspodjelom osigurati minimalni propisani iznos za Eko sheme. Isto tako ekološki uzgoj bi isto trebao biti plaćen do kraja tjedna, a dobrobit životinja do kraja mjeseca.

Hoće li zbog jednog papira mnogi ekološki proizvođači ostati bez potpore?

Iz HPK otkrivaju i da je na sastanku naglašeno da postoji određen broj poljoprivrednika (30 posto) koji nisu ispunili obaveze, a kojima je dan dodatni rok za nadopunu zahtjeva. 

"Smatramo kako je provođenje kontrola na terenu trebalo krenuti na vrijeme, a ono što je najvažnije je da kod isplate poljoprivrednik mora znati za što je dobio koje potpore", dodao je Jakopović.

Upozorio je i da na terenu postoji zbunjenost kod proizvođača vezano za isplaćene iznose i što im se još treba isplatiti. "Zato smo zatražili da se sve isplati do kraja lipnja te da se ne ide izvan tog zakonskog roka. Smatramo da je potrebno administrativno rasterećenje poljoprivrednika“, naveo je.

Ističu i da je ministar Dabro izrazio stav da bi novac trebao doći na vrijeme, prema potrebama terena, kako bi poljoprivrednici mogli nesmetano obavljati svoje poslove. Naglasio je, kažu, da poljoprivrednici ne smiju biti ti koji će biti oštećeni zbog rada Agencije ili Ministarstva poljoprivrede.

Osim o potporama, na sastanku je bilo govora i oko Strateškog plana RH za poljoprivredu. HPK podupire izmjene SP-a te su zahtijevali da se održi zajednički sastanak na kojem žele da se uvaže njihovi prijedlozi koje su poslali početkom svibnja. Dogovoren je dodatan sastanak, stoji u priopćenju.

Napraviti kratkoročne i dugoročne ciljeve

Podsjećaju i da još od 2023. predlažu uvođenje nacionalne potpore (kapitalna ulaganja) uz povrat od 40 posto za investicije u poljoprivredu i preradu do 200.000 eura. Drže da će se na taj način otvoriti perspektiva svakom gospodarstvu. Mjera je osmišljena da ju svaki poljoprivrednik može povući. i krenuti čim prije s investicijom. Isto tako, rekli su, potrebno je osigurati omotnicu za žene u ruralnim područjima.

"Naš je stav kako je potrebno gledati potrebe proizvodnje, a ne novac trošiti na stvari i mjere koje ne pridonose rastu i razvoju proizvodnje. Treba pomagati i investirati i razvoj mikro i malih gospodarstvima, odnosno moramo razvijati i investirati u mini klaonice, male prerada, mala skladišta, jer postoji ogromna potreba za razvojem istih kod većeg broja poljoprivrednih proizvođača“, navode iz HPK. 

Kažu i da je, prema riječima ministra, potrebno napraviti detaljne projekcije gdje će se ići s tim investicijama i koji će se ciljevi postići, odnosno mora postojati jasna gradacija koja će obuhvatiti veći dio poljoprivrednika.

"Ministar je naglasio kako je potrebno napraviti kratkoročne i dugoročne ciljeve, te da male promjene, u par godina, već mogu donijeti pomake i rezultate. Isto tako potreban je dodatan sastanak kako bi se utvrdilo što se konkretno planira poduzeti", opisuju dalje. 

Navode i da je osim investicija naglasio važnost uređenja tržista, pri čemu je istaknuo da je potrebno inicirati donošenje Zakon o uređenju tržnica kako bi se zaštitili domaći OPG-ovi i samo kao takvi certificirani mogli na njima prodavati.

Cijene trebaju biti usklađene s burzovnim cijenama u EU

Jedna od ključnih tema je bila i izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

"Izrazili smo jasan stav kako proizvođači ostaju bez zemljišta radi administrativnih ograničenja, što dovodi do pada proizvodnje, a to je i glavni razlog zbog čega tražimo izmjena Zakona", opisuju. 

Napominju da treba ograničiti količinu zemljišta prema korisniku te osnažiti status OPG-a. "Ako se ne riješi pitanje zemljišta možemo očekivati daljnji pad proizvodnje, osobito u stočarskoj proizvodnji. Zakon treba mijenjati ili ići na usvajanje novog, a fokus treba biti upravo na proizvođačima i proizvodnji",rekao je Jakopović.

Razgovaralo se i o protugradnoj obrani te mehanizmima zaštite cijena i kontrole uvoznih proizvoda. Ističu kako je ponovljen zahtjev da je kontinuirano potrebno imati tripartitno povjerenstvo za redoviti mjesečni izračun proizvođačkih cijena koji bi činilo Ministarstvo poljoprivrede, HPK i predstavnici znanosti.

"Hrvatsko tržište i cijene trebaju biti usklađena s burzovnim cijenama u EU. Trenutno ne postoje informacije o cijenama koje su potrebne za planiranje buduće proizvodnje. Moramo pojačati kontrolu uvoza hrane, poljoprivrednih proizvoda i prerađevina iz trećih zemalja u suradnji sa Državnim inspektoratom RH, a važno je i povećati ulaganje u marketing domaćih proizvoda", zaključeno je.

Ponovili su i svoj raniji zahtjev da se pokrene i ustroji Uzajamni fonda iz čijih sredstava bi se namirivali poremećaji na tržištu. Mminimalno 100 milijuna eura.

Izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu je prioritet

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva objavilo je pak da su uz ministra na sastanku bili državni tajnici Mladen Pavić, Tugomir Majdak i Zdravko Tušek, ravnateljica Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željka Gudelj Velaga, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište i biljnu proizvodnju Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anita Sever Koren, ravnatelj APPRRR-a Antua Vujić.

Kažu da je ministar naglasio da je Ministarstvo svjesno kako je ovo teška godina i da će nastojati učiniti sve što je moguće kako bi se našla optimalna rješenja.

"Izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu je prioritet, problem koji se nije desetljećima riješio. Ministarstvo će analizirati dosadašnje učinke Zakona i slušati prijedloge za poboljšanje raspolaganja zemljištem donošenjem novog Zakona“, rekao je Dabro. 


Tagovi

HPK Ministarstvo poljoprivrede Sastanak Potpore Josip Dabro Mladen Jakopović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".