Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovstvo
  • 16.05.2021. 16:30

Pravilnik o uvjetima i načinu lova u javnom je savjetovanju

Pravilnikom se propisuju uvjeti i način lova, nošenje lovačkog oružja, obrazac i način izdavanja lovačke iskaznice, izdavanje i obrazac dopuštenja te vođenje evidencije o obavljenom lovu.

Foto: Bigstock/ rodimovpavel
  • 1.326
  • 205
  • 0

Pravilnik o uvjetima i načinu lova u javnom je savjetovanju, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Njime se, navode propisuju uvjeti i način lova, nošenje lovačkog oružja, obrazac i način izdavanja lovačke iskaznice, izdavanje i obrazac dopuštenja te vođenje evidencije o obavljenom lovu.

Pod uvjetima lova divljači podrazumijeva se skup čimbenika koji u određeno vrijeme i na određenom prostoru omogućuju ili onemogućuju provedbu lova. 

"Ovisno o vrsti divljači koja se lovi i broju lovaca koji sudjeluju, utvrđuje se način lova koji može biti pojedinačni i skupni“, pojašnjavaju. 

Lov u graničnom pojasu

Lov u graničnom pojasu dopušten je uz prethodnu najavu nadležnoj policijskoj postaji, najkasnije 24 sata prije početka lova uz navođenje sljedećih podataka:

  • naziv predjela u kojem će se održati lov
  • popis sudionika u lovu
  • vrijeme početka i očekivano vrijeme trajanja lova
  • ime, prezime i telefonski broj lovnika.

Pod graničnim pojasom u smislu ovoga Pravilnika smatra se dio teritorija Republike Hrvatske u širini 300 metara od granične crte, bez obzira na to proteže li se granična crta kopnom ili vodenom površinom. Lov divljači unutar graničnog pojasa dopušteno je započeti najmanje 100 metara od granične crte i odvija se prema unutrašnjosti teritorija Republike Hrvatske.

Iznimno od odredbe stavka 3. ovoga članka, patku divlju, gusku divlju i lisku crnu dopušteno je loviti obalom rijeka i unutar 100 metara od granične crte.

Ako ranjena divljač prijeđe državnu granicu lovoovlaštenik je dužan o tome obavijestiti lovoovlaštenika lovišta u susjednoj državi u koje se sklonila ranjena divljač.

Dok se ne koristi, lovačku pušku dopušteno je tijekom trajanja lova nositi tako da su cijevi okrenute uvis, a lovački pištolj i revolver u odgovarajućoj navlaci. Iznimno od stavka 1. ovoga članka, lovačku pušku prelamaču dopušteno je tijekom trajanja lova nositi preklopljenu s usmjerenim cijevima prema dolje.

"Prelaženje preko cesta u lovištu tijekom trajanja lova s lovačkim puškama izvan zaštitne navlake ili kutije dopušteno je tako da je puška prelamača u preklopljenom položaju, a poluatomatska puška i puška repetirka bez naboja u spremniku i cijevi“, napominju u Pravilniku. 

Izdavanje lovačke iskaznice

Kada je riječ o lovačkoj iskaznici, ona predstavlja javnu ispravu kojom se dokazuje status lovca. 

Izdaje se na pisani zahtjev lovca na temelju uvjerenja o položenom lovačkom ispitu odnosno uvjerenja o osposobljenosti za lovca, a stranim državljanima na temelju dokaza o ispunjavanju uvjeta za lov prema propisima zemlje iz koje dolaze.

Važno je napomenuti, kako se izdaje isključivo vlasniku iskaznice te je zabranjeno uzeti, kupiti ili upotrijebiti tuđu. 

U slučaju gubitka, krađe ili uništenja, Hrvatski lovački savez (u daljnjem tekstu: HLS) će izdati novu iskaznicu nakon što je vlasnik prijašnje u „Narodnim novinama“ oglasio da izgubljena. 

Lovačke iskaznice mogu biti:

  • za hrvatskog državljanina s rokom važenja od pet godina, uz važeću identifikacijsku markicu koja se izdaje za svaku pojedinu lovnu godinu.
  • za stranog državljanina s rokom važenja godinu dana.

Prema Pravilniku, dopuštenje za lov ispunjava i izdaje lovoovlaštenik odnosno korisnik površine na kojoj je zabranjeno ustanovljavanje lovišta. Ovlaštenik je dužan ispunjavati zapisnik o svakom obavljenom lovu u kojemu je bilo izlučenja ili ranjavanja divljači. 

Više informacija o savjetovanju potražite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 14. lipnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Pravilnik Lov Divljač Puška Iskaznica Savjetovanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs