Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari u Kaliforniji
  • 17.09.2020. 15:00
  • SAD, California

Požar guta farme, pašnjake, poljoprivrednici prodaju stoku jer ju nemaju čime hraniti

Požari haraju već mjesec dana i nesmiljeno uništavaju farme i pašnjake. Poljoprivrednici spašavaju stoku iz plamena. U jednoj takvoj evakuaciji krava je otelila tele koje je jedva preživjelo.

Foto: dropthepress@gmail.com
  • 122
  • 134
  • 0

Vijest da je dim uzrokovan požarom u Kaliforniji, a koji traje već mjesecima, došao do istočne obale nikoga nije ostavila ravnodušnim jer ipak se radi o udaljenosti od 4.000 kilometara. No, jučer objavljena informacija da je dim stigao čak do Europe, sve je šokirala. 

Pokazali su to podaci Službe za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS), implementirani od strane Europskog centra za srednjoročnu prognozu u ime Europske komisije. Dakle, CAMS koji na dnevnoj bazi nadzire i bilježi požare diljem svijeta koristeći satelitsko promatranje njihova intenziteta, a za procjenu emisija atmosferskih zagađivača, pratila je čak 8.000 kilometara dug put dima koji je došao do Sjeverne Europe. 

Požari koji u Kaliforniji traju od sredine kolovoza, a u Oregonu i Washingtonu od početka rujna, emitirali su ogromne količine gustog dima koji je zahvatio golemo područje.

Možemo tek zamisliti s čim se suočavaju ljudi koji na tim područjima žive, rade, obrađuju zemlju, vinograde, voćnjake, uzgajaju životinje. 

Mliječna industrija najznačajniji sektor

Naime, poljoprivreda je značajan sektor u kalifornijskom gospodarstvu, koji je u 2018. donio prihod od gotovo 50 milijardi dolara. Širom ove američke države uzgaja se više od 400 različitih usjeva. Preko trećine povrća i dvije trećine voća i orašastih plodova u zemlji uzgaja se u toj američkoj saveznoj državi. U 2017. godini ondje je bilo 77.100 farmi i rančeva čiji su vlasnici obrađivali 25,3 milijuna hektara zemlje. Prosječna veličina farme bila je 328 hektara (prosječna veličina farme u SAD-u je 444 ha). 

Najznačajniji sektor je mliječna industrija čija je vrijednost prošle godine bila 7,34 milijarde dolara, nakon nje slijedi uzgoj badema s vrijednosti od 6,09 mlrd. $, a koji je potisnuo vinogradarstvo koje je sada na trećem mjestu i vrijednosti 5,41 mlrd. $. Važan sektor je uzgoj goveda i teladi te uzgoj jagoda, pistacija i zelene salate. 

Krava se otelila u požaru - tele spašeno

Usred katastrofe kroz koju prolaze farmeri, tračak nade dogodio se u blizini velikog grada San Josea, na farmi koja se prostire na 5 hektara i na kojoj obitava 500 grla stoke. Vlasnici Dave i Samantha Cascarini, mladi su ljudi s dvoje male djece. Odlučili su razdvojiti stoku kako bi premjestili one koji su u većoj opasnosti od plamena koji se širio prema njima. Dok su ih tjerali na sigurno, na komadu mokrog pašnjaka pronašli su tek oteljeno tele. 

"Trepavice su joj izgorjele. Samo sam ju gledala u nevjerici. Nisam znala što da radim, pa sam je samo natovarila na quad i premjestila na sigurno. Bilo je nevjerojatno. Bila sam toliko zabrinuta jer joj je prvi udah zraka bio dim. Bila je stara nekoliko minuta, a vatra je gorjela točno iznad nje", za agriculture je ispričala Samantha Cascarini otkrivši kako su teletu dali ime Charlene.

Kaže, da se požar dogodio nekoliko dana ranije, mnoga goveda još se ne bi otelila, a da se to dogodilo nekoliko dana kasnije, telad bi bila dovoljno jaka da se kreću sa stadom. "Nikad nije dobro vrijeme za vatru, ali vrijeme teljenja je najgore vrijeme", kaže Cascarini. 

Požar je na kraju uništio 80% njihova ranča, ali im je pošteđen dom i najvažnije gospodarske zgrade. Na sreću, imaju dovoljno zemljišta na kojemu će moći osigurati hranu za svoju stoku, za razliku od mnogi drugih koji moraju prodati životinje jer su im pašnjaci uništeni, a preskupo im je hraniti ih sijenom. 

Evakuiraju i ljude i stoku

Stoka sa sjevera zemlje, ali i iz susjednog Oregona je evakuirana, a na službenim stranicama ondašnjeg ministarstva poljoprivrede farmeri svaki dan mogu naći upute kako se ponašati kada im vatra pokuca na vrata. 

No, neki od njih jedva da su imali vremena pustiti životinje. Tako je Alexis Koefoed s farme Soul Food, na obavijest da za 10 minuta moraju izaći iz svojih domova, od vlasti tražila još 10 minuta da može pustiti stoku na slobodu, kako ne bi izgorjela. Kako priča za Civil Eats, sve su životinje preživjele iako mnogi njihovi susjedi nisu bili te sreće. 

Samo u području oko Sonome, Nape i Lake Citya izgorjelo je oko 900 poljoprivrednih objekata. U okruzima San Matea i Santa Cruza evakuirano je oko 80.000 ljudi, a povijesna seoska kuća iz 1863. godine koja se nalazila na ranču Pescadero’s Pie izgorjela je. 

Oni koji imaju dovoljno sreće da mogu ostati na svojoj zemlji, svakodnevno se bore s mogućom opasnosti od vatre, ali i dimom. S radom počinju rano ujutro kako bi izbjegli vrućinu, ali i zagušljivi dim. "Farme su živa bića, što znači da ih ne možete jednostavno isključiti i vratiti se kasnije kad se stvari smire", kaže Evan Wiig, direktor komunikacija u Community Alliance with Family Farmers (CAFF), neprofitnoj organizaciji koja zagovara održivu prehrambenu i poljoprivrednu politiku.

Na sreću, prednost pojedinih seoskih farmi je to što su okružene prostranim divljinama koje su poput tampon zone bijesnom požaru. No, i izolacija ih može dovesti u nepovoljan položaj jer se tako odvojene regije oslanjaju tek na dobrovoljne vatrogasne postrojbe.

Dim utječe na kvalitetu grožđa

Pod dimom su i vinogradi kao i grožđe spremno za berbu. 

"Previše i predugo dima u vinogradu utječe na kvalitetu grožđa, ali i zemlje", upozorio je John Aguirre, predsjednik Kalifornijskog udruženja uzgajivača vinove loze još krajem kolovoza dodajući kako postoji mogućnost da vinarije neće prihvatiti grožđe od proizvođača što će uzrokovati velike gubitke. Osim toga, vinogradari su zabrinuti za zdravlje svojih radnika. 

Naime, kada indeks kakvoće zraka dosegne 151, uzgajivači moraju radnicima na raspolaganje dati maske N95, a kada taj indeks dosegne 500 ili više, obavezno je njihovo nošenje. 

Trenutni podaci pokazuju da je na obali na sjeveru države 30% berbe gotovo dok je u unutrašnjosti pobrano oko 50% ovogodišnjeg uroda, prenosi thedrinksbusiness

Nakon što su požari buknuli na sjeveru Kalifornije, uključujući područje oko gradova Napa, Sonoma, Santa Clara, Santa Cruz i Monterey, u 90% slučajeva su ugašeni. Ove je godine u čitavoj zemlji izgorjelo gotovo 1,3 milijuna hektara zemlje. Navodno su samo dvije od 4.200 vinarija u Kaliforniji teško oštećene požarima, jedna u Vacavilleu u okrugu Solano i jedna u planinama Santa Cruza. No, ono što prijeti kvaliteti grožđa s čijom se berbom počelo 2 tjedna ranije je nečistoća koju donosi dim. 

U Kalifornijskom institutu za vino kažu kako je još uvijek prerano mjeriti utjecaj požara na ovogodišnju berbu. 

Drugi najveći požar u povijesti Kalifornije

Požar koji hara zapadnom američkom obalom već mjesec dana smatra se drugim najvećim požarom u povijesti Kalifornije. Uzrokovani su olujnim munjama s preko 10 tisuća udara. 

"Ako ste nepovjerljivi prema klimatskim promjenama, dođite u Kaliforniju", rekao je guverner Gavin Newsom na početku ovog užasa koji ne samo da se nadvio nad čitav kontinent nego je svoj otisak ostavio i na drugom kraju svijeta. 


Tagovi

Požar Kalifornija Evakuirana stoka Berba grožđa Poljoprivreda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!