Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 06.07.2013.

Povlači se 100-gramska slatka paprika Nadalina

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da se s tržišta povlači i opoziva proizvod - paprika slatka Nadalina, podrijetlom iz Španjolske, koju proizvodi i pakira solinska tvrtka Luksor, pakiranja od 100 grama, s rokom trajanja 11. ožujka 2014. godine, a zbog povećane koncentracije mikotoksina

  • 470
  • 21
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF), obavještava potrošače kako je taj proizvod prisutan na hrvatskom tržištu. Ministarstvo je na daljnje postupanje proslijedilo hitnu RASFF obavijest Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja, a koja je utvrdila da se sporni proizvod nalazi u maloprodaji.

Daljnje inspekcijske aktivnosti su u tijeku, navode iz Ministarstva poljoprivrede ponavljajući kako se opoziv odnosi samo na proizvod roka trajanja 11. ožujka 2014.

Mikotoksini (grčki mykes - gljiva, toxikon - otrov) su proizvodi nekih plijesni, kemijski vrlo različite strukture s različitim biološkim učincima. Posebno su opasni zbog visoke toksičnosti u malim količinama i odsutnosti bilo kakvog senzorskog upozorenja pri konzumaciji hrane koja sadrži mikotoksine. Više vrsta pa i rodova plijesni može proizvoditi isti mikotoksin, ali isto tako jedna plijesan može proizvoditi više mikotoksina.

Prema podacima s internetske stranice Ministarstva zdravlja o plijesnima-mikotoksinima, dosad je poznato više od 400 različitih mikotoksina, a kao prirodni kontaminanti u hrani najčešći su: aflatoksini, okratoksin A, fumonizini, zearalenon, patulin i deoksinivalenol.


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Tržište Mikotoksin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.