Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uporaba pesticida
  • 07.02.2024. 12:00

Povlačenje Uredbe o pesticidima znak da će EK raditi s poljoprivrednicima, a ne protiv njih

I dok su jedni pozdravili odluku predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, drugi su ju nazvali "crnim danom za zdravlje i biološku raznolikost"

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 845
  • 107
  • 0

"Zakašnjelom, razumnom i olakšavajućom", ocijenili su zastupnici Europske pučke stranke (EPP) odluku predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen o povlačenju Uredbe o održivoj upotrebi pesticida (SUR), kojom se nastojalo prepoloviti njihovu upotrebu do 2030. godine.

Odluku koja zapravo znači popuštanje pred zahtjevima poljoprivrednika koji mjesecima prosvjeduju diljem EU, najavila je u utorak u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Kako piše Euractiv, istaknula je da je prijedlog Uredbe postao simbol polarizacije jer ga je odbio Europski parlament, a ni u Vijeću oko njega "nema pomaka".

Jednima dobar znak, drugima crni dan 

"Ovo je prvi dobar znak da će Komisija raditi s poljoprivrednicima kako bi se uhvatila u koštac s klimatskim promjenama, a ne protiv njih", rekao je europarlamentarac Alexander Bernhuber.

S druge strane, europski ogranak Pesticide Action Network, međunarodne nevladine organizacije posvećene smanjenju uporabe pesticida, nazvao ju je "crnim danom za zdravlje i biološku raznolikost".

Von der Leyen sugerirala je da bi Komisija mogla izraditi novi prijedlog uz više doprinosa dionika nakon tjedana prosvjeda poljoprivrednika nezadovoljnih propisima Europske Unije o zaštiti okoliša i pokretanja strateškog dijaloga s dionicima u poljoprivredno-prehrambenoj industriji.

"Da bismo krenuli naprijed, potrebno je više dijaloga i drugačiji pristup", dodala je.

Postizanje klimatske neutralnosti

Inače, Komisija je u lipnju 2022. predložila nova pravila za održivu uporabu proizvoda za zaštitu bilja, koja uključuju i uredbu o održivoj uporabi pesticida (SUR) kojom je predloženo smanjenje njihove uporabe za 50 posto do 2030.

Prijedlog je dio strategije Od polja do stola, kojom se namjerava postojeći prehrambeni sustav EU-a usmjeriti prema održivom modelu i doprinijeti postizanju klimatske neutralnosti do 2050.


Tagovi

Ursula von der Leyen Europska unija Europska komisija SUR Uredba o održivoj upotrebi pesticida Zaštita okoliša Povlačenje Uredbe


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.