Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 09.05.2022. 09:50

Povijesna prava na plaćanje - ukidanje od 2023. ili postupno smanjivanje razlika?

Ministrica Marija Vučković reagirala je na pisanja o povijesnim pravima na plaćanja i navela što je pokazala analiza u procesu izrade nacrta Strateškog plana.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
  • 7.707
  • 571
  • 0

"Ukoliko izjednačimo prava u 2023. godini, gubitak će osjetiti stočari koji drže 62 posto grla stoke u Hrvatskoj, a korist oni koji drže 38 posto te oni koji su nositelji prava, a više nemaju stoku", stoji između ostalog u reakciji ministrice poljoprivrede Marije Vučković na tzv. povijesna prava na plaćanja. 

Ta prava, o kojima je Agroklub prvi pisao, a koja odgovaraju na pitanje zašto susjed prima veći poticaj, podsjetila je, datiraju iz vremena ulaska u EU. Stočari koji nisu imali dovoljno zemlje, a na temelju podataka o stočarskoj proizvodnji iz 2011. i 2012., dobili su veća prava na plaćanje po hektaru - ne po grlu, već po hektaru, kao i svi ostali. Pri tome, piše ministrica na facebooku, nositelji tih prava su imali obvezu zadržati najmanje 50 posto stoke u naredne dvije godine. Danas nemaju tu obavezu i dio njih, cca 7.800, nema stoku.

Odlaze li povijesna prava na plaćanja u povijest?

"Nisu oni prestali biti poljoprivrednici, bave se drugim vrstama proizvodnje ili održavanja zemljišta što se kontrolira po akreditiranim procedurama. To im je omogućio ispregovarani sustav nekih davnih dana. Onih drugih", navodi. 

Kaže i da su u procesu izrade nacrta Strateškog plana napravili analizu i postavili pitanje: treba li Hrvatska u idućem programskom razdoblju nastaviti proces smanjivanja razlika u vrijednosti prava do 2026. ili prekinuti s različitim pravima odmah, 2023.

"Znači, nije se nitko pobunio nego smo mi samoinicijativno predočili podatke i započeli sektorske dijaloge", kaže i pojašnjava da bi uvođenje i kontrola jednakih plaćanja po hektaru bi značajno olakšalo obradu i kontrolu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Dakle, u slučaju da ih se izjednači iduće godine, gubitak će osjetiti stočari koji drže 62 posto grla stoke u Hrvatskoj. 

No, ukoliko nastave s postupnim smanjivanjem razlika do 2026. (što je u sadašnjem prijedlogu) korist će imati najosjetljiviji dio hrvatskog stočarstva, ali i neki drugi koji se više ne bave stočarstvom, a imaju veća plaćanja po hektaru od prosjeka.

Koliki je njihov plus? Svakako, kaže, nije 135 ili 132 milijuna kuna, kako se pogrešno zaključuje. Ministrica navodi da iznos od oko 130 milijuna kuna obuhvaća sva njihova plaćanja. Trenutni izračuni pokazuju da bi, u slučaju prelaska na sustav jednakih plaćanja u 2023., ova kategorija primala oko 10 milijuna kuna manje. "Naravno, potpuna analiza dostupna je onima koji o ovoj temi žele znati više", napominje u reakciji. 

Među brojnim napisima koji koriste termine o „oduzimanju stotina milijuna kuna iz poljoprivrednih fondova“, „odbijanju...

Objavljuje Marija VučkovićSubota, 7. svibnja 2022.

Tagovi

Povijesna prava Potpore Plaćanja Izjednačavanje Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!