Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitna sredstva
  • 18.01.2020. 15:00

Povećana prodaja glifosata za 10% unatoč mogućoj zabrani

Prodaja najčešće korištenog herbicida, u 2018. godini porasla je za 10% što dovodi u pitanje provedbu "Ecophyto" plana.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 436
  • 120
  • 0

Unatoč francuskoj kampanji protiv glifosata i planu da se zabrani u poljoprivrednoj proizvodnji do kraja 2020. godine, u toj je zemlji prodaja najčešće korištenog herbicida, u 2018. godini porasla za 10%.

Naime, kako piše Euractiv, ukupna prodaja sredstava za zaštitu bilja nadmašila je sve granice iako je i sam ministar poljoprivrede Didier Guillaume nedavno pokušao uvjeriti javnost o štetnom utjecaju glifosata. Sve je ovo dovelo u pitanje izvedivost francuskog plana da do 2025. godine prepolovi uporabu pesticida.

"Ecophyto" plan pod upitnikom

Naime, francuska vlada u suradnji sa stručnjacima pokrenula je 2008. godine "EcoPhyto plan" kako bi smanjili upotrebu pesticida uz održavanje visokog prinosa i visoke kvalitete u poljoprivrednoj proizvodnji.

Vinogradari u strahu od gubitka zemljišta zbog "zone bez pesticida"

Cilj ovoga plana je smanjiti upotrebu sredstava za zaštitu bilja za 50% do 2025. godine, no već je nekoliko puta odgođen jer se svake godine prodaja takvih proizvoda povećava, a budući da su podaci pokazli nagli porast prodaje sredstava za zaštitu bilja u 2018. godini, plan se čini potpuno nedostižnim.

Nisu pronađene alternative za kemikaliju

Pitanje o jeftinoj i učinkovitoj zamjeni glifosatu vrlo je aktualno u poljoprivrednoj zajednici već duže vrijeme. Dr. Bob Reiter iz tvrtke Bayer, koja proizvodi glifosat, rekao je da se niti jedna alternativa ovom sredstvu neće "čarobno" pojaviti na tržištu u sljedećih pet godina.

Iz francuskog ministarstva poljoprivrede su jako optimistični i tvrde kako će do lipnja 2020. godine biti gotov popis tvari koje imaju sličan učinak kao glifosat, ali nisu toliko štetne.

Neusklađenost s drugim članicama EU

Dodatna zabrinutost u vezi s projektom 0% glifosata je neusklađenost s drugim europskim zemljama. Budući da je Europska unija produljila upotrebu tvari do 2022. godine, sve zemlje još uvijek nisu odredile kada će ju zabraniti. "Ako kažemo da bi glifosat trebao biti zabranjen do kraja godine, to se neće dogoditi u drugim zemljama. Imamo problem nelojalne konkurencije u državama članicama", priznao je ministar Guillaume.

Njemačka će od kraja 2023. godine zabraniti upotrebu glifosata?

Podsjetimo, Francuska je odlučila od ove godine provoditi i "zone bez pesticida".  Mnogim poljoprivrednicima ta ideja nikako ne odgovara. Kako ističu, kemijska sredstva su im važna u zaštiti usjeva od štetnika i bolesti, a njihovo nekorištenje u konačnici uveliko utječe na prihode. 


Tagovi

Pesticidi Glifosat Francuska Zabrana EcoPhyto plan


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)