Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino u svemiru
  • 13.11.2019. 16:30

Poslali vino u svemir, astronauti neće smjeti uživati u njemu

Istraživači će proučavati utjecaj svemirskog zračenja i bestežinskog stanja na proces starenja vina.

Foto: Depositphotos/Silberkorn
  • 187
  • 20
  • 0

Desetak boca finog francuskog vina poslano je 2. studenog na Međunarodnu svemirsku stanicu. Flaširano vino, pojedinačno spremljeno u metalne spremnike, kako bi se spriječio lom, lansirano je iz Virginije, a na svemirsku stanicu je stiglo dva dana kasnije, u ponedjeljak. 

Utjecaj svemirskog zračenja i bestežinskog stanja

Vino će u orbiti, kako piše Associated Press, provesti godinu dana, prije nego što se vrati na Zemlju. No, astronauti u njemu neće moći uživati jer je vino ondje iz znanstvenih razloga. Naime, istraživači će proučavati utjecaj svemirskog zračenja i bestežinskog stanja na proces starenja vina

U Startup-u Space Cargo Unlimited iz Luksemburga, a koji je poslao vino u svemir, se nadaju da će razviti nove okuse. Vjerojatno će i sama spoznaja da potrošač može kušati vino koje je godinu dana odležavalo u svemiru, imati svoju dodatnu vrijednost, a samim tim i cijenu. 

Nakon povratka na Zemlju, vino iz Svemira usporedit će se s onim koje je odležavalo u podrumima Bordeauxa. Ono što ostane od istraživanja, podijelit će se onima koji su ga financirali. 

Mogućnost poljoprivrede u svemiru

Space Cargo ima još pet svemirskih misija koje planira u iduće tri godine, a sve s ciljem da prouče mogućnost poljoprivrede u prostranstvima svemira. 

Treba napomenuti da ovo nije prvi puta da je vino završilo u svemiru. Naime, francuski astronaut je 1985. godine ponio bocu na šatl Discovery. Ipak, boca je ostala začepljena dok je bila u orbiti. 

Osim toga, ove su godine izraelski i ruski znanstvenici na međunarodnoj svemirskoj stanici "uzgajali" meso kojega su nazvali "Frankenstein", a NASA istražuje mogućnost uzgoja paprike izvan granica Zemlje. 


Tagovi

Vino u svemiru Poljoprivreda u svemiru Odležavanje Vino


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]