• Vino u svemiru
  • 13.11.2019. 16:30

Poslali vino u svemir, astronauti neće smjeti uživati u njemu

Istraživači će proučavati utjecaj svemirskog zračenja i bestežinskog stanja na proces starenja vina.

Foto: Depositphotos/Silberkorn
  • 148
  • 20
  • 0

Desetak boca finog francuskog vina poslano je 2. studenog na Međunarodnu svemirsku stanicu. Flaširano vino, pojedinačno spremljeno u metalne spremnike, kako bi se spriječio lom, lansirano je iz Virginije, a na svemirsku stanicu je stiglo dva dana kasnije, u ponedjeljak. 

Utjecaj svemirskog zračenja i bestežinskog stanja

Vino će u orbiti, kako piše Associated Press, provesti godinu dana, prije nego što se vrati na Zemlju. No, astronauti u njemu neće moći uživati jer je vino ondje iz znanstvenih razloga. Naime, istraživači će proučavati utjecaj svemirskog zračenja i bestežinskog stanja na proces starenja vina

U Startup-u Space Cargo Unlimited iz Luksemburga, a koji je poslao vino u svemir, se nadaju da će razviti nove okuse. Vjerojatno će i sama spoznaja da potrošač može kušati vino koje je godinu dana odležavalo u svemiru, imati svoju dodatnu vrijednost, a samim tim i cijenu. 

Nakon povratka na Zemlju, vino iz Svemira usporedit će se s onim koje je odležavalo u podrumima Bordeauxa. Ono što ostane od istraživanja, podijelit će se onima koji su ga financirali. 

Mogućnost poljoprivrede u svemiru

Space Cargo ima još pet svemirskih misija koje planira u iduće tri godine, a sve s ciljem da prouče mogućnost poljoprivrede u prostranstvima svemira. 

Treba napomenuti da ovo nije prvi puta da je vino završilo u svemiru. Naime, francuski astronaut je 1985. godine ponio bocu na šatl Discovery. Ipak, boca je ostala začepljena dok je bila u orbiti. 

Osim toga, ove su godine izraelski i ruski znanstvenici na međunarodnoj svemirskoj stanici "uzgajali" meso kojega su nazvali "Frankenstein", a NASA istražuje mogućnost uzgoja paprike izvan granica Zemlje. 


Tagovi

Vino u svemiru Poljoprivreda u svemiru Odležavanje Vino


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica Agrokluba. Hobi vrtlarica, zaljubljena u prirodu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pričamo tako o kiši i zaštiti maslina @njusup i ja. I kaže on meni, ali vi 'gori' nemate maslinu. No, imamo! U uredu, čak. I to dvije. :)