Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 17.03.2009.

Popis korisnika poljoprivrednih potpora dostupan na webu

Za 17.500 korisnika dohodovne potpore lani je isplaćeno 121 milijuna kuna potpore, peradari su dobili 24 milijuna kuna, ulagači u hladnjače za voće 17 milijuna kuna, a slatkovodni ribari četiri milijuna kuna, itd.«, napomenuo je Pankretić

  • 4.183
  • 207
  • 0

Prvi popis svih korisnika potpora u poljoprivredi i ribarstvu, kojih je u prošloj godini bilo 85.000 u iznosu od 2,5 milijarde kuna, dostupan je na web stranicama ministarstva, kazao je u ponedjeljak Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja na susretu s novinarima.

Dodao je da je cilj objavljivanja ovoga popisa, osim usaglašavanja s propisima EU-a, da se na transparentan način koriste sredstva državnog proračuna.

»Za 17.500 korisnika dohodovne potpore lani je isplaćeno 121 milijuna kuna potpore, peradari su dobili 24 milijuna kuna, ulagači u hladnjače za voće 17 milijuna kuna, a slatkovodni ribari četiri milijuna kuna, itd.«, napomenuo je Pankretić.

Anica Lucević, ravnateljica Ravnateljstva za strukturne potpore u poljoprivredi, kazala je da je kroz sustav potpora prošlo ukupno 178.000 korisnika, a da sada ima 105.000 aktivnih korisnika od kojih je 84.900 korisnika koji se ne ponavljaju u više kategorija potpora.

Ministar očekuje da će se na ovaj način suzbiti sivo tržište u prometu stoke, odnosno bolje zaštiti potrošači, jer je gotov i prvi registar farmi, što je stajalo osam milijuna kuna.

Franjo Poljak, ravnatelj Hrvatskog stočarskog centra (HSC) kazao je da je registar farmi, koji je nacionalna baza podataka o domaćim životinjama, dobra podloga za sljedivost proizvoda od farme do stola.

U dvije i pol godine registrirano je 98. 000 farmi od kojih je 75.000 mješano gospodarstvo, a 23.000 imaju samo jednu vrstu domaćih životionja.

Kako se čulo, za četvrti krug natječaja za SAPARD, koj je otvoren, ostalo je na raspolaganju 131 milijun kuna.

Odgovarajući na upite, ministar je kazao da se potpore, koje su dohodak poljoprivrednim proizvođačima, neće smanjivati u ovoj godini zbog rebalansa proračuna, odnosno da će biti njihova 'rezanja' tek kad se budu 'rezale' i sve druge plaće.

Autor: Marinko Petković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas smo snimali nešto potpuno drugačijeee…