Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 13.02.2016. 12:00

Poljska Vlada podupire male poljoprivrednike!

Ono što se događa u Poljskoj pruža veliku nadu za oživljavanje prave ruralne ekonomije zasnovane na malim gospodarstvima.

Foto: bigstock.com
  • 2.045
  • 777
  • 0

Otkad je izabrana nova poljska Vlada u listopadu 2015., došlo je do zaokreta u poljoprivrednoj politici.

Poljska će naime zaštititi svojih 1.3 milijuna malih poljoprivrednika. Prve aktivnosti Vlade su bile usmjerene na odrješivanje kazni poljoprivrednika za prosvjedovanje protiv korporacijskog grabeža poljoprivrednog zemljišta na sjeverozapadu Poljske, a sada se čeka i na rasterećenje opresivnih higijenskih regulacija na farmama. Sljedeći bi mogao biti novi zakon koji bi zabranio GMO te zakonodavni okvir za nacionalnu sigurnost hrane i prehrambeni suverenitet.

U zadnjih 10 godina sve više restrikcija poljskim farmerima

Prijašnje Vlade koje su bile na snazi otkad je Poljska ušla u EU 2004. zabranile su prodaju hrane prerađene na farmama osim ako farmeri nisu registrirali preradu proizvoda kao posebnu djelatnost u za to predviđenim prostorima. To je pak potpuno neisplativo velikoj većini malih proizvođača koji imaju površine od tri do 10 hektara.

Kao odgovor na tu mjeru, međunarodna Koalicija za zaštitu poljskog sela, ICPPC promovira kampanju da se farmerima olakša administrativni teret postavljen pred njih kako bi mogli proizvoditi hranu bez nepotrebnih regulacija i prodavati na lokalnoj razini.

Nova Vlada ide na ruku malima

No, nova Vlada odgovara na drugačiji način od prijašnjih. Pristala je prihvatiti sve ključne planove Koalicije i prepoznaje prehrambeni susverenitet kao temeljno pravo građana. Ono što se događa u Poljskoj pruža veliku nadu za oživljavanje prave ruralne ekonomije zasnovane na malim gospodarstvima.

Još 2001. bilo je jasno da je cilj Europske komisije dokrajčiti ruralnu tradiciju malog poljoprivrednika i restrukturirati tradiciju poljoprivrede u Poljskoj. Ideja je bila spojiti male farme u velika poljoprivredna poduzeća koja mogu biti konkurentna na svjetskom tržištu. Svi znamo što to znači, veliki agrokemijski sustavi monokultura na nesigurnom globalnom tržištu.

Zabrana uvoza GMO sjemena?

ICPPC se kao organizacija bori protiv takvih ideja i promiče veliku anti-GMO kampanju kako bi održala GMO sjeme izvan zemlje koliko je god to moguće još od 2006. kada su pokušali donijeti i Zakon koji bi zabranio uvoz GMO sjemena. Zakon još postoji, ali do sada nije bilo političke volje za njegovo provođenje.

Sa poljima čistima od GMO sjemena i bez represivnih regulativa, možda će poduzetni Poljaci naći svoj put kući u ruralna područja jer velik broj njih sada živi u drugim zemljama ili u gradovima.

Foto: bigstock.com


Izvori

EurActiv


Tagovi

Poljska Ruralni razvoj Mali poljoprivrednici GMO Prehrambeni suverenitet ICPPC


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]