Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iseljavanje stanovništva
  • 28.10.2017. 12:00

Poljoprivredu učiniti atraktivnom za ostanak mladih!

Ruralna područja obuhvaćaju više od polovice površine EU, ali ne iskorištavaju svoj gospodarski i društveni potencijal. Što su o tome rekli na panelu u organizaciji Euractiva u Europskoj uniji?

Foto: aleksandrpanchenko/bigstockphoto.com
  • 521
  • 38
  • 0

Pitanje egzodusa stanovništva iz ruralnih područja Europa treba rješavati politikama i ulaganjima u kojima će poljoprivreda biti atraktivan izbor zanimanja. Međutim, politička nesigurnost oko poljoprivredne politike Europske unije odbija investitore i ulaganja, rečeno je na panelu u organizaciji Euractiva održanom prošlog tjedna u Bruxellesu na kojem je sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Ruralna područja obuhvaćaju više od polovice površine EU, ali ne iskorištavaju svoj gospodarski i društveni potencijal. Visoka nezaposlenost, starenje stanovništva i odlazak mladih u velike gradove u potrazi za poslom te nedostatak infrastrukture za one koji u tim područjima ostanu samo su neki od gorućih problema s kojima se susreću.

Pitanje "političke hrabrosti"

Za Josefine Loriz-Hoffmann, direktoricu sektora ruralnog razvoja u Glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije (DG AGRI), ulaganja u ruralnu infrastrukturu uglavnom su pitanje "političke hrabrosti" u državama članicama EU. Europska unija može pružiti okvir, no pojedine države članice moraju odlučiti o svojim prioritetima za investicije, smatra Loriz-Hoffmann.

"Ako želimo ruralna područja i proizvodnju držati na životu, tada moramo privući mlade ljude", rekao je Jannes Maes, predsjednik Europskog udruženja mladih poljoprivrednika (CEJA). On je naglasio kako mladi moraju vidjeti da se isplati živjeti u takvim područjima te da od svoga rada i poljoprivredne proizvodnje mogu živjeti i prehraniti svoje obitelji.

S njim se složio i Stephen Meredith, predstavnik europske udruge ekoloških proizvođača koji smatra kako bi oni trebali biti jezgra politike ruralnoga razvoja.

Moramo regulirati profesionalni status žena

Petir je naglasila kako je u posljednje četiri godine više od 80 tisuća mladih napustilo uglavnom ruralna područja i iselilo se iz Hrvatske u druge države članice u kojima rade slabije plaćene poslove. "U ruralnim sredinama nužno je stvoriti mjesta u kojima će ljudi živjeti, raditi i imati jednaki pristup infrastrukturi i uslugama iste kvalitete poput onih u gradovima", rekla je Petir.

Kao izvjestiteljica Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskoga parlamenta za žene u ruralnim područjima, Petir se posebno osvrnula na te žene rekavši kako su "one te koje se brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi i sudjeluju u procesu proizvodnje hrane". Također je napomenula kako žene čine manje od 50% ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima Europske unije, te upravljaju sa svega 30% obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

"Tijekom 2014. godine žene su ostvarile oko 35% ukupnog radnog vremena u poljoprivredi, što je znatan doprinos poljoprivrednoj proizvodnji, a osim toga na poljoprivrednim gospodarstvima brinu o obitelji i domaćinstvu što je često okarakterizirano kao "nevidljivi" rad. Ovo je ujedno i razlog zbog čega moramo regulirati profesionalni status žena koje žive u ruralnim područjima", kazala je Petir.

Žene se u ruralnim područjima ne cijeni dovoljno

Sudionike radionice upoznala Petir je upoznala i s problemima s kojima se susreću žene na selu. "Često su ekonomski ovisne o suprugu, za njih ne postoji radno vrijeme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i mirovinskih prava, poput bitno nižih mirovina ili pak neplaćenog porodiljnog dopusta. Gotovo polovica njih nikada ne odlazi na godišnji odmor, a u vrlo maloj mjeri participiraju u procesima donošenja odluka na lokalnoj i regionalnoj razini", rekla je Petir.

Još jednom je upozorila kako niti jedna država članica Europske unije nije dosad uspostavila tematski potprogram za žene u ruralnim prostorima kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, iako je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj što je jasan pokazatelj, smatra Petir, kako se žene u ruralnim područjima jednostavno ne cijeni dovoljno.

"Vjerujem da se moramo brinuti o ruralnom prostoru - uzimajući u obzir sve njegove stanovnike: cijele obitelji (muškarce, žene i djecu) - jer opstanak ruralnog prostora ovisi o seoskoj obitelji", zaključila je Petir.

Foto: aleksandrpanchenko/bigstockphoto.com


Tagovi

Petir Egzodus stanovništva Iseljavanje Mladi Žene Poljoprivreda Ruralna područja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.