Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nezadovoljni proizvođači
  • 07.11.2015. 13:25

Poljoprivrednici upozorili na moguće prosvjede

Dragutin Dukić, predstavnik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje istaknuo je kako bez obzira na rezultate izbora, očekuje da se svi pridržavaju obećanog.

  • 1.340
  • 400
  • 0

Nezadovoljna stanjem u poljoprivredi, Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje u Ferovcu je upozorila sve političke opcije na predizborne odluke.

Predstavnik Dragutin Dukić istaknuo je kako bez obzira na rezultate izbora, očekuje da se svi pridržavaju obećanog.

"Danas smo s jedne strane ceste, no, ne bude li se formirana vlast pridržavala obećanja, bit ćemo s druge strane na zatvorenoj cesti. Ne samo ovdje u Ferovcu nego u cijeloj Hrvatskoj. Neka se sjete 2010. godine jer hrvatski seljak jednostavno više ne može preživjeti", rekao je predstavnik koordinacije naglašavajući da je unatoč dobrom potencijalu, Slavonija ostala nerazvijena.

Sredstva koja su mogla podići Slavoniju i Baranju otišla tajkunima

Prema njegovim riječima, najveći problem poljoprivrednika je plasman i naplata proizvoda. Naš sugovornik priznaje kako im u koordinaciji seljačkih udruga najviše smetaju rezultati natječaja mjera 4.1 i 4.2.

"30% sredstava iz spomenutih mjera pripalo je tajkunima koji su možda na nezakonit način došli do svoje imovine, no to još nije dokazano. Putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi dobili su sredstva koja su mogla podići Slavoniju i Baranju te cijelo malo i srednje poduzetništvo", istaknuo je Dukić.

Nema velikih i malih već uspješnih i neuspješnih?

Predstavnik nadležnog ministarstva Marko Dražetić smatra da su veliki poljoprivrednici bili u prednosti samo zbog toga što imaju više novčanih sredstava, čime su lakše mogli pripremiti projekte.

"U poljoprivredi, kao i u svakom drugom poslu, nema velikih i malih. Postoje uspješni, ali i neuspješni. Da nema velikih, ne bi trebalo biti ni malih. Poljoprivrednici imaju pravo biti nezadovoljni, no pravila su jasno propisana. Mi jedino možemo izvršiti uvid temeljem njihove žalbe kako bi provjerili da nije došlo do propusta agencije", rekao je savjetnik ministra.

Dražetić je zaključio kako bi udruživanje poljoprivrednika riješilo dio problema.

"Udruživanja pružaju mogućnost malim proizvođačima da za njih rade organizaciju, menadžment, marketing i plasman proizvoda. To je budućnost poljoprivrede. Ne smijemo gledati kako se dijele na velike i male".


Tagovi

Dragutin Dukić Marko Dražetić Ministarstvo poljoprivrede Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje Prosvjedi


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.