Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ePi
  • 04.09.2020. 11:10

Poljoprivrednici, stižu elektroničke iskaznice za digitalno poslovanje 

Trenutno je podijeljeno više od 500 iskaznica, a čak 16.000 poljoprivrednika podnijelo je zahtjev za izradu te time i korištenje niza usluga koje ePI nudi, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 5.134
  • 407
  • 0

U tijeku je isporuka elektroničkih poljoprivrednih iskaznica, koje poljoprivrednici mogu preuzeti i aktivirati u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Trenutno je podijeljeno više od 500 iskaznica, a čak 16.000 poljoprivrednika podnijelo je zahtjev za izradu te time i korištenje niza usluga koje ePI nudi na jednom mjestu. 

Kako podsjećaju, ona je službeni dokument Ministarstva poljoprivrede koji služi za poslovanje bez papira, štedi vrijeme, radne sate i novac. Riječ je o vjerodajnici najviše sigurnosne razine koja omogućava jedinstvenu identifikaciju, elektroničko potpisivanje dokumenata i podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u.

Zamijenit će sve dosadašnje kartice 

"ePI će zamijeniti sve postojeće kartice koje su do sada koristili – tzv. zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja. Također, poljoprivrednici njome mogu sigurno pristupiti sustavu e-Građani i koristiti 74 različite elektroničke usluge", naglašavaju. 

Također, elektronička komunikacija putem nje rasteretit će administrativni sustav te osigurati automatsko preuzimanje zahtjeva, čime će se ubrzati obrada podataka i kontrolne aktivnosti koje prethode isplati potpora.

Više o elektroničkoj poljoprivrednoj iskaznici pogledajte ovdje.

"Ovo je prvi korak u digitalizaciji usluga u poljoprivredi. Naime, Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s AKD-om, usporedno s uvođenjem ePI, radi na uspostavi novih sustava. Registar poljoprivrednih subjekata (RPS) povezat će informacijske sustave Ministarstva, Agencije za plaćanja i HAPIH-a te unaprijediti razmjenu podataka radi pojednostavljenja postupaka. Poljoprivredni izvještajno upravljački sustav (PIUS) stvorit će osnovu za analize, kontrolu i izvještavanje te dobivanje jedinstvenog pregleda o poljoprivredi i poljoprivrednicima", naglašava se u priopćenju.

Prvo izdavanje iskaznice je besplatno

K tome, navedeni sustavi stvorit će preduvjet za brzu komunikaciju putem budućih web i mobilnih platformi: e-Poljoprivreda, m-Poljoprivreda i e-Savjetnik, kroz koje će poljoprivrednici moći pregledavati svoje podatke, statuse zahtjeva i isplata te dobiti informacije o aktivnostima i savjetima nadležnih tijela. 

"Zahtjev za izradu elektroničke poljoprivredne iskaznice poljoprivrednici mogu podnijeti svaki radni dan u podružnicama APPRRR-a. Za podnošenje nužna je osobna iskaznica, OIB, e-mail i kontakt broj mobitela nositelja gospodarstva. Prvo izdavanje iskaznice je besplatno za nositelja poljoprivrednog gospodarstva, odnosno odgovornu osobu", zaključuju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

EPI Elektronička poljoprivredna iskaznica Digitalizacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...