Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ePi
  • 04.09.2020. 11:10

Poljoprivrednici, stižu elektroničke iskaznice za digitalno poslovanje 

Trenutno je podijeljeno više od 500 iskaznica, a čak 16.000 poljoprivrednika podnijelo je zahtjev za izradu te time i korištenje niza usluga koje ePI nudi, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 5.107
  • 407
  • 0

U tijeku je isporuka elektroničkih poljoprivrednih iskaznica, koje poljoprivrednici mogu preuzeti i aktivirati u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Trenutno je podijeljeno više od 500 iskaznica, a čak 16.000 poljoprivrednika podnijelo je zahtjev za izradu te time i korištenje niza usluga koje ePI nudi na jednom mjestu. 

Kako podsjećaju, ona je službeni dokument Ministarstva poljoprivrede koji služi za poslovanje bez papira, štedi vrijeme, radne sate i novac. Riječ je o vjerodajnici najviše sigurnosne razine koja omogućava jedinstvenu identifikaciju, elektroničko potpisivanje dokumenata i podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u.

Zamijenit će sve dosadašnje kartice 

"ePI će zamijeniti sve postojeće kartice koje su do sada koristili – tzv. zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja. Također, poljoprivrednici njome mogu sigurno pristupiti sustavu e-Građani i koristiti 74 različite elektroničke usluge", naglašavaju. 

Također, elektronička komunikacija putem nje rasteretit će administrativni sustav te osigurati automatsko preuzimanje zahtjeva, čime će se ubrzati obrada podataka i kontrolne aktivnosti koje prethode isplati potpora.

Više o elektroničkoj poljoprivrednoj iskaznici pogledajte ovdje.

"Ovo je prvi korak u digitalizaciji usluga u poljoprivredi. Naime, Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s AKD-om, usporedno s uvođenjem ePI, radi na uspostavi novih sustava. Registar poljoprivrednih subjekata (RPS) povezat će informacijske sustave Ministarstva, Agencije za plaćanja i HAPIH-a te unaprijediti razmjenu podataka radi pojednostavljenja postupaka. Poljoprivredni izvještajno upravljački sustav (PIUS) stvorit će osnovu za analize, kontrolu i izvještavanje te dobivanje jedinstvenog pregleda o poljoprivredi i poljoprivrednicima", naglašava se u priopćenju.

Prvo izdavanje iskaznice je besplatno

K tome, navedeni sustavi stvorit će preduvjet za brzu komunikaciju putem budućih web i mobilnih platformi: e-Poljoprivreda, m-Poljoprivreda i e-Savjetnik, kroz koje će poljoprivrednici moći pregledavati svoje podatke, statuse zahtjeva i isplata te dobiti informacije o aktivnostima i savjetima nadležnih tijela. 

"Zahtjev za izradu elektroničke poljoprivredne iskaznice poljoprivrednici mogu podnijeti svaki radni dan u podružnicama APPRRR-a. Za podnošenje nužna je osobna iskaznica, OIB, e-mail i kontakt broj mobitela nositelja gospodarstva. Prvo izdavanje iskaznice je besplatno za nositelja poljoprivrednog gospodarstva, odnosno odgovornu osobu", zaključuju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

EPI Elektronička poljoprivredna iskaznica Digitalizacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer