Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 05.07.2013.

Poljoprivrednici dobili 40% manje potpora

Udruga uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine i Udruga poljoprivrednika Požeško-slavonske županije „Ledina“ u svibnju su zaključile da su potpore prosječno smanjene za otprilike 35-40% u odnosu na prava po Zakonu o potporama i ruralnom razvoju.

  • 1.664
  • 245
  • 0

Stočarstvo je jedno od poljoprivredno-gospodarskih područja u kojem Hrvatska ima izvrsne prirodne uvjete proizvodnje, no uz vrlo lošu strukturu i nerazvijeno tržište stočari su pretjerano ovisni o uvozu hrane i sustavu potpora. Govedarstvo se u Hrvatskoj bori s velikim problemima, od opskrbe tržišta mlijekom, mesom i uzgojnim podmlatkom iz domaćih izvora koja je dobrim dijelom poremećena, do činjenice da govedarstvo sa samo 16% sudjeluje u prihodima od poljoprivrede. Nimalo bezazlen podatak s obzirom na činjenicu da smo prehrambeno ovisna zemlja je da u Hrvatskoj, prema podacima iz travnja 2013. trenutno djeluje 11243 proizvođača mlijeka.

Sume isplaćenih potpora odstupaju od predviđenih

Iz Udruge uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine navode kako se dnevno gasi proizvodnja i život na obiteljskim gospodarstvima, a time i potencijali za proizvodnju i razvoj ruralnog prostora te ukazuju na netransparentnost isplate državnih potpora za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Ministar financija Slavko Linić izvijestio je javnost da je deficit državnog proračuna već tijekom prvog polugodišta premašio onaj s kojim se računalo za cijelu godinu, a kao jedan od razloga naveo je da je poljoprivrednicima isplaćena milijarda kuna više subvencija jer su im za prvih šest mjeseci isplaćene sve subvencije, pa tih obveza nema u drugoj polovici godine. "Potpuno je nejasno na što ministar cilja i s kakvom je to dodatnom milijardom obdarena hrvatska poljoprivreda", navode iz Udruge.

Prilikom rebalansa sredinom travnja 2013. Vlada je objavila da smanjuje potpore poljoprivredi za 130 milijuna kuna. Raščlambom Financijske omotnice za potpore, a prema ondje određenim pravima, Udruga uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine i Udruga poljoprivrednika Požeško-slavonske županije „Ledina u svibnju su zaključile da su potpore u stvari prosječno smanjene za otprilike 35-40% u odnosu na prava po Zakonu o potporama i ruralnom razvoju. To bi značilo da je poljoprivredi nakon tri godine velikih vremenskih nepogoda i drugih izvanrednih teškoća uskraćena, a ne dodatno plaćena barem milijarda kuna.

Dana 31.5.2013. Udruge su se s navedenim kalkulacijama obratile Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sa zamolbom da im razjasni situaciju. Iz Agencije su dobili obavijest da je njihov dopis zaprimljen i da će odgovor dobiti, no on nije stigao ni nakon gotovo četiri tjedna.

Jedina novost koju su u praksi mogli primijetiti nakon njihovog upita jest da je Agencija sada pojedinačnim primateljima počela navoditi o kojoj se potpori radi te koji je iznos odobren, a koji se stvarno isplaćuje.

"Sve nas to navodi na zaključak da je izjava ministra Linića na žalost neutemeljena, da je hrvatskim poljoprivrednicima uskraćena, a ne dodatno isplaćena barem milijarda kuna i da Vlada nije spremna podmiriti ostatak državnih obveza tijekom ostatka godine" objašnjava mr. Miroslav Kovač, tajnik UUZSGP

Ulaskom u EU, govedarska proizvodnja postala je dio govedarstva EU, što znači da imamo iste uvjete razvoja, iste mogućnosti plasmana u EU, gdje je posebno važna konkurentnost. Potrebna je daljnja prilagodba novim uvjetima proizvodnje, dakle trebamo postizati konkurentnost smanjenjem ulaznih troškova, unapređenjem managementa farme, postizanjem većih prihoda od proizvodnje, a od 2014. bit će uspostavljen i novi CAP, s najvećim naglaskom na ruralni razvoj i mjere zaštite okoliša.


Tagovi

Potpore Udruga uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine Udruga poljoprivrednika Požeško-slavonske županije „Ledina“ APPRRR Miroslav Kovač Stočarstvo Deficit


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo