Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 22.10.2008.

Polja lavande na stoljećima starim ovčjim ispašama

Kninski pčelar, travar i medar Pero Antičević na kupljenoj je parceli od 5500 četvornih metara zasadio 2500 sadnica lavande. Ovoga je ljeta »pala« prva berba

  • 2.402
  • 116
  • 0

Polja lavande na padinama brda Kozjak pokraj Knina niknula su prošle godine zahvaljujući inovativnosti i poduzetnosti kninskog pčelara, travara i medara Pere Antičevića. Uvidjevši kako se njegovi biljni pripravci sve više traže, a lavanda mu je bila neophodni sastojak za brojne proizvode, Antičević je u brdima Kozjaka na kojima su stoljećima samo pasle ovce, kupio parcelu veličine 5500 četvornih metara i na njoj zasadio 2500 sadnica lavande koje je besplatno dobio zahvaljujući potpori Ministarstva poljoprivrede. Ovoga je ljeta »pala« prva berba, a da nije bilo ovoljetne velike suše, ovih bi se dana lavanda ponovno brala.

Odlučili smo posjetiti plantažu lavande, pa smo nakon kninskih Šarenih jezera skrenuli na makadamski puteljak kojim smo se jedva provlačili. Nakon dvadesetak prijeđenih kilometara osjetili smo ugodni miris svijeta te ljekovite biljke koji nas je uvjerio da smo nadomak plantaži koja nam se ukazala u svoj svojoj ljepoti. Istina, zbog suše stabljika nije raskošna kao u vrijeme zrelog cvata, ali nas je svejedno osvojila nenametljiva ljepota te biljke koja u okruženju škrtoga kamenjara i sasušene trave pruža nesvakidašnju lijepu sliku.

Antičević nam pokazuje velike plastične bačve kojima je dopremao vodu do lavande kako biljke ne bi uginule od suše.

»Prve godine je nešto više posla jer lavandu treba često podrezivati kako bi rasla u pravilnim busenima, a već dogodine posla će biti manje«, kaže nam Antičević, prisjećajući se nedavne slike kada je desetak žena i muškaraca obučenih u narodne nošnje kninskoga kraja sudjelovalo u prvoj berbi lavande, na prvoj plantaži lavande u Šibensko-kninskoj županiji.

»Kada su moji poznanici iz susjedne Biskupije vidjeli što sam napravio na Kozjaku na kojem oni imaju vlastitu zemlju, odlučili su krenuti mojim stopama, a ja sam im obećao otkupiti sav urod. Tako su u neposrednoj blizini moje plantaže niknule još dvije. Nikola Simić ima manju plantažu, a Nebojša Simić je zasadio čak 3700 sadnica«, kaže Antičević.

Razgledavajući sve tri plantaže primijetili smo da lavanda ovdje izvrsno uspijeva. »Niti jedan posto štete nismo imali«, potvrđuje nam Antičević, naglašavajući da lavanda odlično »ljubi« ovu zemlju, a to što je more daleko samo je prednost uzgoja. Još su bake govorile da ne treba brati ljekovite biljke koje gledaju u vodu.

Antičević planira proširenje plantaže jer su potrebe za cvijetom lavande od koje spravlja više traženih pripravaka sve veće. Uokolo je dosta državnog zemljišta na kojem bi mnogi rado nešto sadili, pa će Antičević najvjerojatnije biti prvi koji će od države službeno i zatražiti zemlju u dugogodišnji najam.

Antičević se među prvim obrtnicima počeo pojavljivati na raznim sajmovima diljem Hrvatske na kojima je prezentirao svoje proizvode, a na sajmove rado odlazi i danas. Osim u Kninu, prodavaonice sa svojim ekoproizvodima ima u Zagrebu, Splitu i Virovitici. Nakon ovogodišnjeg Jesenskog velesajma, žene su doslovno poludjele za njegovim jastukom za opuštanje u kojem se nalaze lavanda i hmelj koji u kombinaciji rezultiraju boljim raspoloženjem.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Drage sve, sretan vam Dan žena!
Žive, zdrave i snažne bile!