Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Policija
  • 01.04.2023. 13:30

Policija izdala upozorenje traktoristima - pojačavaju kontrole

Iz policije upozoravaju vozače traktora i radnih strojeva da vode računa o tehničko ispravnosti vozila, propisanom prijevozu osoba, ali i blatu koje stvaraju na cesti. Kazne se penju i do 2.000 eura.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 26.775
  • 1.506
  • 0

Vrijeme je poljoprivrednih radova, a na prometnicama će tijekom narednih dana biti sve više traktora i radnih strojeva. Upravo zbog toga policija poziva sve sudionike u prometu na pojačan oprez.

Apeliraju na vozače traktora da vode računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti uređaja za zaustavljanje i za osvjetljavanje vozila.

"Za upravljanje neregistriranim traktorom novčana kazna iznosi 90 eura, dok je za neosigurani propisana u iznosu od 660 do 6.600 eura", upozorili su iz Policijske uprave međimurske.

Ne skidajte zaštitne okvire

Prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama, podsjećaju vozače da ne smiju skidati s traktora kabinu ili zaštitni okvir te da prilagode način upravljanja strojem konfiguraciji terena (nagib, nizbrdica) kako ne bi došlo do prevrtanja. "U slučaju nepravilnog rada sustava za mijenjanje brzina, nemojte koristiti nizbrdice kako biste traktore ''ubacili'' u niže ili više brzine", upozoravaju.

Posebno ističu da na traktorskim priključcima nije dozvoljen prijevoz osoba. U prikolicama gdje je to dopušteno, prevoziti se može najviše pet osoba, s time da ne smiju stajati ili sjediti na stranicama.

Prilikom uključenja na kolnik sa zemljanih i sličnih površina s kotača treba obavezno ukloniti blato kako se ne bi ugrožavala sigurnost drugih sudionika u prometu.

Za blato kazne i do 1.990 eura

"Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom", navode iz policije.

Naime, sukladno članku 35. Zakona, vozač dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. 

Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna od 130 eura za sudionika u prometu na cesti, dok je za prekršaj pravne ili fizičke osobe-obrtnika od 660 do 1.990 eura.

Najavljene pojačane kontrole

Kako bi se preveniralo događanje prometnih nesreća u kojima sudjeluju navedene skupine sudionika u prometu, odnosno kako bi se cjelokupno stanje sigurnosti u prometu podiglo na višu razinu, policijski će službenici u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti:

  • uključivanju traktora, priključnih vozila i radnih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom kako bi se spriječilo nanošenje zemlje na kolnik
  • isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana
  • označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacije
  • smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i  najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta.

Iz policije upućuju apel i svim ostalim vozačima na potrebu povećanog opreza zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu, obzirom da su ta vozila puno sporija od ostalih te se stoga mnogi odlučuju na nepropisna pretjecanja što vrlo često dovodi do prometnih nesreća.


Tagovi

Policija Kontrola prometa Traktori Poljoprivredni priključci Oprez Kazne


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]