Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička poljoprivredna politika
  • 28.05.2015. 07:35

Pojednostavljuju se pravila izravnih plaćanja!

Prve konkretne akcije prema pojednostavljenju ZPP-a najavljene su u sklopu direktnih plaćanja već ove godine.

  • 1.003
  • 120
  • 0

Pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike najavljuje se već mjesecima, no nismo još čuli nijednu konkretnu mjeru kojom bi se to postiglo. Komisionar za poljoprivredu EU, Phil Hogan najavio je sljedeće poteze i korake kojima bi europski farmeri iskoristili sve beneficije pojednostavljene primjene pravila EU.

Prve konkretne akcije prema pojednostavljenju ZPP-a najavljene su u sklopu direktnih plaćanja već ove godine. Komisionar Hogan je pojasnio: "Neki od prijedloga koji se tiču direktnih plaćanja ne zahvaćaju promjenu legislative, ali mogu biti primijenjeni na razini trenutnih smjernica, već ove godine. Namjeravam slijediti ove prijedloge pomoću šest konkretnih promjena, što bi poboljšalo živote farmera i nacionalne administracije."

Promjene u izravnim plaćanjima tiču se EFA područja

Hogan se oslanja na EFA - ecological focus areas, područja ekološkog fokusa, susjedna područja ekološkog fokusa te LPIS sustav identifikacije zemljišnih parcela. Komisija namjerava

  • prihvatiti prijedlog da članice koje to žele, mapiraju samo svrstana područja ekološkog fokusa,
  • dopustiti fleksibilnost u identifikaciji područja ekološkog fokusa (živice, šumovite trake ili drveće u nizu)
  • prihvatiti pojednostavljeni prikaz identifikacije specifičnih tipova trajnih travnjaka u sustavu zemljišnih parcela
  • dopustiti kompenzaciju područja ekološkog fokusa
  • u opravdanim slučajevima, prihvatiti prijelazne zone između granica područja ekološkog fokusa

Klasifikacija trajnih travnjaka i prava na plaćanja

U dodatku, farmere brinu obveze trajnih travnjaka i klasifikacija neobrađenog zemljišta. Naime, površina trajnih travnjaka i pašnjaka ključna je za dodjelu prava na plaćanje, a prema pravilima se određuje umnoškom ukupne površine ARKOD parcele i koeficijentom prihvatljivosti.

Komisionar Hogan namjerava razmotriti svrstavanje čistih leguminoza (alfa alfa) u trajne travnjake nakon pet godina. Nadalje, period od proglašenja neobrađene zemlje kao područja ekološkog fokusa i razdoblja poljoprivredno-okolišnih obveza neće se uzeti u obzir za izračun razdoblja od pet godina za trajne travnjake.

Revizija greeninga i sheme mladih poljoprivrednika

Povjerenik Hogan je dodao: "Naravno, naši napori da pojednostavimo režim novih izravnih plaćanja ne mogu se zaustaviti na razini smjernica, stoga ćemo ići s paketom amandmana za izmjenu relevantnih delegiranih i provedbenih akata ubrzo nakon ljetne stanke."

Ovaj drugi paket je namijenjen za pokrivanje drugih elemenata osim ozelenjavanja (npr. shemu mladih poljoprivrednika, dobrovoljno povezanu podršku i određene aspekte IAKS mjera) i trebala bi se početi primjenjivati, ako je moguće, od iduće godine (2016.), ili najkasnije godinu dana nakon.

I dalje će se revidirati pravila ozelenjavanjea nakon prve godine primjene, kao što je Komisija obećala u travnju 2014. Cilj je da se krene s daljnjim paketom mjera iduće godine, s ciljem da ih se primjenjuje sljedeće godine (2017.).


Tagovi

ZPP Ozelenjavanje Greening Područja ekološkog fokusa EFA LPIS Sustav identifikacije zemljišta Zemljišne parcele Direktna plaćanja Trajni travnjaci Neobrađeno zemljište IAKS Mladi poljoprivrednici Fleksibilnost Pojednostavljenje politike


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]