• Podvodna farma
  • 18.07.2018. 18:00

Podvodna poljoprivreda bi mogla iskorijeniti svjetsku nestašicu hrane?

Podvodna farma, Nemov vrt, smještena je u blizini Genove, u Italiji i koristi konstantnu temperaturu mora za lakši uzgoj biljaka.

Foto: YouTube/Screenshoot
  • 490
  • 45
  • 0

Podvodna poljoprivreda mogla bi biti jedno od rješenja koja će pomoći u iskorjenjivanju svjetske nestašice hrane. Radi se o ideji koja je lansirana u sklopu najnovijeg projekta talijanske Ocean Reef grupe. Prema FAO-u, za proizvodnji usjeva koristi se samo oko 11 posto kopnene površine Zemlje (13,4 milijardi hektara).

Budući da se očekuje, prema podacima Ujednijenih naroda, da će svjetsko stanovništvo porasti sa 7,6 milijardi na 9,8 milijardi do 2050., korištenje vode koja pokriva oko 75% svjetske površine moglo bi enormno pomoći. Zato je Luca Gamberini, marketinški menadžer istraživačke skupine sa svojim timom odlučio dokazati da je moguće uzgajati bilje i povrće pod morem.

U videu pogledajte prvu podvodnu farmu na priobalnim vodama u blizini Genove, u Italiji. Zovu je Nemov vrt, a nalazi se osam metara ispod površine vode. Nemov vrt upotrebljava konstantnu temperaturu mora kako bi se olakšao uzgoj biljaka. 


Tagovi

Podvodna farma Podvodna poljoprivreda Nemov vrt Nestašica hrane FAO UN Ocean Reef Group Luca Gamberini


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na sur lie kod Pilata Berba u vinogradima Pilato završena je 1. listopada. Posljednji su bili Merlot... Pročitaj cijelu bilješku »