Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glas poduzetnika
  • 21.03.2020. 08:00

Poduzetnici Vladi: Trenutak je za stvarnu solidarnost, pomozite nam spasiti radna mjesta

Sad je trenutak za stvarnu solidarnost i podjelu ovog tereta s dijelom javnog sektora koji nije na prvoj liniji obrane od pandemije, a koji će također morati sudjelovati u smanjenju plaća i privilegija, navodi Inicijativa Glas poduzetnika.

Foto: JumpStory
  • 232
  • 26
  • 0

Inicijativa Glas poduzetnika, koja okuplja više od 5.300 članova, uputila je u petak zahtjev predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću za donošenjem hitnih mjera kojima će se spasiti radna mjesta realnog sektora i pokrenuti gospodarski oporavak, među kojima i oslobađanje od plaćanja poreza na dobit i dohotka te prireza i raznih naknada u trajanju 3+3 mjeseca. 

Glavni zahtjevi inicijative vezani su uz tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada, a koji su izravno pogođeni pandemijom koronavirusa, navodi se u priopćenju Glasa poduzetnika, Facebook grupe koja okuplja poduzetnike kako bi se zajedničkim snagama što bolje snašli i izašli iz ove izvanredne situacije vezane uz koronavirus. 

Zahtjevi, nastali nakon donošenja Vladinih mjera za pomoć, uključuju oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina u trajanju od 3+3 mjeseca te moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata u trajanju od 12 mjeseci. 

Proljetna sjetva uz Covid-19: zatraženo hitno otvaranje trgovina s dijelovima za strojeve

Također, inicijativa nastoji ishoditi i trajne mjere za sve poduzetnike i obrtnike, a koje uključuju trajno omogućavanje plaćanja PDV-a po naplati, ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina, ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva te pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke, navodi se u njihovu priopćenju.

Postojeće mjere kao što su subvencija minimalne plaće te osiguranje hitnih, niskokamatnih kredita za obrtna sredstva ocijenili su pozitivnim, a za njihovu realizaciju zahtijevaju jasne i transparentne kriterije te brze rokove realizacije.

"Sad je trenutak za stvarnu solidarnost i podjelu ovog tereta s dijelom javnog sektora koji nije na prvoj liniji obrane od pandemije, a koji će također morati sudjelovati u smanjenju plaća i privilegija. U ovom trenutku bitno je ublažavanje trenutne krize te očuvanje radnih mjesta, ali također ova situacija se treba iskoristiti za smanjenje javnog sektora i optimizaciju državnog aparata sa svrhom dugoročne održivosti cjelokupnog gospodarstva", istaknuli su osnivači inicijative u pismu predsjedniku Vlade RH.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Glas poduzetnika Spašavanje radnih mjesta Vlada Koronavirus

Za koga ćete glasati na Parlamentarnim izborima u srijedu, 17. travnja?

207


Glasova: 10

Agrarna stranka 4,8%

Glasova: 29

Domovinski pokret i partneri 14,0%

Glasova: 63

HDZ i partneri 30,4%

Glasova: 3

Javno dobro 1,4%

Glasova: 11

Most i partneri 5,3%

Glasova: 10

Možemo 4,8%

Glasova: 8

Odlučnost i pravednost 3,9%

Glasova: 6

Republika i partneri 2,9%

Glasova: 6

Socijaldemokrati i partneri 2,9%

Glasova: 44

SDP i partneri 21,3%

Glasova: 17

Nitko od navedenih 8,2%

Pregled ankete

Pregled ankete