Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoštene prakse
  • 11.01.2024. 12:00

Plodine kažnjene s 30 tisuća eura zbog nepoštenih trgovačkih praksi

Ugovor nije sadržavao jasnu i razumljivu odredbu o mjestu isporuke poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda, a i plaćanja su premašivala rok od 60 dana, objavio je AZTN

Foto: Depositphotos/Voyagerix
  • 902
  • 79
  • 0

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznila Plodine d.d. Rijeka s 30 tisuća eura.

Kako su objavili, nakon provedenog upravnog postupka, utvrdili su da su Plodine iskoristile značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse u smislu ZNTP-a svom dobavljaču poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

U njihovom priopćenju stoji kako je ovaj trgovački lanac u razdoblju od 3. travnja 2018. do 27. prosinca 2018. poslovao s tim dobavljačem na temelju ugovora, s prilozima, koji nije sadržavao jasnu i razumljivu odredbu o mjestu isporuke poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji se isporučuje kupcu, budući da su se obavljale i na dva mjesta, a koja nisu bila ugovorena predmetnim ugovorom. Također, u razdoblju od 4. kolovoza 2018. do 30. listopada 2018. izvršavale suplaćanja navedenom dobavljaču u rokovima duljim od 60 dana od dana primitka poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda, odnosno duljem od 30 dana od dana primitka svježeg proizvoda koji je predmet isporuke.

Dodaju kako je AZTN izrečenu novčanu kaznu utvrdio uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljača, kao i više olakotnih okolnosti. Smatraju također da je time ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda ZNTP-a, ne samo u odnosu na Plodine, već i u odnosu na ostale adresate koji podliježu navedeno Zakonu.


Tagovi

Plodine Nepoštene trgovačke prakse Novčana kazna Mjesto isporuke proizvoda Plaćanja dobavljaču


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]