Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena goriva
  • 06.06.2022. 12:00

Plenković: Vlada dodatno smanjuje trošarine i ograničava maržu na naftne derivate

Premijer je otkrio da se novom uredbom uvodi i 14-dnevno obračunsko razdoblje, ali i kakve nas cijene očekuju te koliko bi iznosile da nije donesena ovakva odluka.

Foto: Depositphotos/kegfire
  • 1.918
  • 283
  • 0

Vlada je na telefonskoj sjednici odlučila izmijeniti uredbu o visini trošarina na energente i električnu energiju te uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, a kako bi smanjila odnosno ublažila rast cijena goriva i time spriječila dodatni udar na građane, izjavio je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima. 

Odlučila je dodatno smanjiti trošarine na benzinsko i dizelsko gorivo - i to za dodatnih 40 lipa po litri ili ukupno 80 lipa, a na dizelsko gorivo za dodatnih 20 ili ukupno 40 lipa. 

"Tako smo ukupno do sada smanjili trošarine s 3,86 kuna po litri na 3,06 kuna po litri za benzinsko gorivo, a s 3,06 na 2,66 kuna na litru dizelskog goriva, što znači 80 odnosno 40 lipa po litri", rekao je Plenković, podsjećajući kako trošarine nema na plavi dizel. 

Premijer je najavio i da se novom uredbom uvodi i 14-dnevno obračunsko razdolje odnosno cijene naftnih derivata mijenjat će se svakih 14 dana. 

Nove će se uredbe primjenjivati od ove srijede, a uredba o trošarinama biti na snazi idućih mjesec dana te će se nakon toga ponovno procijeniti situacija. 

Premijer je istaknuo i kako se uredbom dodatno ograničava i marža proizvođačima i distributerima, i to za dodatnih 10 lipa. Tako se marža za benzinska i dizelska goriva smanjuje sa 75 lipa na 65 lipa po liti, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa po litri. 

Bez vladinih mjera dizel bi sutra koštao 15,80 kuna po litri, dok bi za litru benzina građani bi morali izdvojiti 15,78 kuna po litri, a za plavi dizel 10,87 kuna, dok će stupanjem na snagu uredbe dizel koštati 13,08 kuna, benzin 13,50 kuna, a plavi dizel 9,45 kuna, podatci su koji je iznio premijer Plenković.

Vlada je reagirala novim uredbama s obzirom da ovih dana istječe važenje uredbama koje su na snazi od prve polovice ožujka. 

Trenutno se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosuper 95 prodaje po 13,86 kuna dok je litra osnovnog eurodizela skuplja za 22 lipe.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Cijena goriva Vlada Andrej Plenković Benzin Dizel Plavi dizel Trošarine Marža

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo